ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκλεψαν πίνακα 7 εκατομμυρίων και τον πήγαν για αποκατάσταση - Πώς βρέθηκε ο «χαμένος» Τιτσιάνο

Έκλεψαν πίνακα 7 εκατομμυρίων και τον πήγαν για αποκατάσταση - Πώς βρέθηκε ο «χαμένος» Τιτσιάνο

Η αστυνομία πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα ειδικό σώμα των Ιταλών Καραμπινιέρων που ειδικεύεται σε αυτό που λέει το όνομά του: Να βρίσκει κλεμμένα αντικείμενα πολιτιστικής αξίας.

Πριν από λίγες μέρες κατάφεραν να ανακτήσουν ένα ακόμη αριστούργημα τεράστιας αξίας, έναν πίνακα του Τιτσιάνο που είχε κλαπεί το 2004. Ο πίνακας είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης και όλοι πίστευαν ότι είχε καταλήξει σε κάποια ιδιωτική συλλογή στην Ελβετία, όπουε είνι πολύ δύσκολο να βρεθεί και να ανακτηθεί.

Τελικά, ο πίνακας του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου, Portrait of a Man with a Beret (πορτρέτο άντρα με μπερέ), του 1512, βρέθηκε σε ένα εργαστήριο στο Άστι, όπου είχε σταλεί για αποκατάσταση.

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα έστειλε τους καραμπινιέρους στο συγκεκριμένο εργαστήριο, όπου πράγματι είδαν έκπληκτοι τον πίνακα, ο οποίος τιμάται κατ' ελάχιστον στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πίνακας επεστράφη στο ιταλικό κράτος σε μια μικρή τελετή, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς η ανάκτηση κάθε έργου είναι μια μικρή (ή μεγάλη) νίκη για μια χώρα που μαστίζεται από την αρχαιοκαπηλεία αλλά και τις κλοπές έργων τέχνης.

Τώρα η αστυνομία ανακρίνει δύο Ελβετούς πολίτες σε σχέση με την κλοπή αλλά και με το πώς βρέθηκε ο πίνακας στο εργαστήριο.

Το ειδικό σώμα της ιταλικής αστυνομίας έχει 280 αστυνομικούς και ειδικούς ερευνητές, οι οποίοι χτενίζουν τον κόσμο για να φέρουν πίσω στο κράτος τα έργα που του ανήκουν. Το 2019 η ίδια μονάδα κατάφερε να ανακτήσει πάνω από 10.000 αρχαία αντικείμενα από 28 χώρες, όταν «έσπασε» ένα δίκτυο αρχαιοκαπηλείας και διακίνησης αρχαιοτήτων.

Ο Τιτσιάνο θεωρείται ένας αποό τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αναγεννησιακής περιόδου της Ιταλίας. Το 2011 από τον οίκο Sotheby’s πουλήθηκε σε δημοπρασία το έργο του Madonna and Child προς 16,9 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ