ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορυχείο 13.000 ετών ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ - Έβγαζε κόκκινη ώχρα για τους προϊστορικούς καλλιτέχνες

Ορυχείο 13.000 ετών ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ - Έβγαζε κόκκινη ώχρα για τους προϊστορικούς καλλιτέχνες
Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφές Spencer Pelton, University of Wyoming.

Είναι το αρχαιότερο ορυχείο στις ΗΠΑ και από τα παλαιότερα στον κόσμο. Το Πάουαρς 2 βρίσκεται στο Γουαϊόμινγκ και από αυτό οι προϊστορικοί κάτοικοι της περιοχής έβγαζαν κόκκινη χρωστική ουσία, την κόκκινη ώχρα ή αιματίτη.

Οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι τελικά έκαναν την ανακάλυψη μετά από 30 χρόνια ερευνών στην περιοχή. Το ορυχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του 12.840 πριν και παρέμεινε ανοιχτό για περίπου 1.000 χρόνια.

Οι φυσικές χρωστικές του σιδήρου παράγονται από τα τρία οξείδιά του: τον αιματίτη, το λειμωνίτη και το μαγνητίτη. Ο αιματίτης είναι άνυδρο οξείδιο δισθενούς σιδήρου και δίνει χρωστικές με κόκκινη απόχρωση. Ο όρος λειμωνίτης περιλαμβάνει όλα τα ορυκτά των ένυδρων οξειδίων του σιδήρου (FeO(OH)) και δίνει χρωστικές με αποχρώσεις από ανοιχτό κίτρινο ως σκούρο καφέ. Οι ώχρες, οι σιέννες και οι όμπρες προέρχονται από λειμωνιτικά κοιτάσματα.

Η κόκκινη ώχρα ήταν απαραίτητη για τους προϊστορικούς και αρχαίους πολιτισμούς, καθώς τη χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς, ως εντομοαπωθητικό, αντιηλιακό, σε θρησκευτικές τελετές και βέβαια για καλλιτεχνικούς λόγους, δηλαδή για να ζωγραφίζουν στις σπηλιές.

«Έχουμε πλέον αποδείξεις για τη χρήση του ορυχείου από παλαιοϊνδιάνους πριν από περίπου 13.000 χρόνια», έγραψε στη δημοσίευση της έρευνας ο επικεφαλής της, Σπένσερ Πέλτον, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ.

Στην ανασκαφή οι αρχαιολόγοι βρήκαν οστά από ζώα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι προκειμένου να ανεβάσουν τα ορυκτά στην επιφάνεια.

Πλήθος προϊστορικών εργαλείων ανακαλύφθηκε στην ανασκαφή @Spencer Pelton, University of Wyoming

Το σημείο ανακάλυψε πρώτος ο αρχαιολόγος Τζορτζ Φρίσον, το 1986 και έχοντας αναπτύξει την αρχική του θεωρία -που αποδείχθηκε σωστή- ο οποίος έδωσε αγώνα για να μην καταστραφεί το ορυχείο λόγω των σύγχρονων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Ο Φρίσον πέθανε το 2020, λίγο πριν την ολοκλήρωση της ανασκαφής και την απόδειξη της θεωρίας του.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν, καθώς τα ευρήματα στο σημείο είναι πάρα πολύ σημαντικά και περιλαμωάνουν δείγματα από όλες τις εποχές των παλαιοϊνδιάνων, των πρώτων κατοίκων της ηπείρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ