ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Dream On: 18 εμβληματικά έργα από τη δωρεά Δασκαλόπουλου εκτίθενται στο Καπνεργοστάσιο

Dream On: 18 εμβληματικά έργα από τη δωρεά Δασκαλόπουλου εκτίθενται στο Καπνεργοστάσιο
ΝΕΟΝ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο οργανισμός ΝΕΟΝ ενεργοποιεί το χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου ως χώρο πολιτισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Βουλή των Ελλήνων και παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης Dream On, μια έκθεση που υμνεί το ρόλο της τέχνης στο δημόσιο χώρο.

Σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης και συμβούλου της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου Δημήτρη Παλαιοκρασσά, η έκθεση Dream On συγκεντρώνει 18 εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από διεθνείς και έλληνες δημιουργούς που προέρχονται από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, καθώς και μία νέα ανάθεση, ενώ συμπληρώνεται από 20 σχέδια έργων.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, και παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα της Συλλογής που στη συνέχεια θα δωρηθούν σε 4 μουσεία 3 χωρών σε 2 ηπείρους (ΕΜΣΤ, Tate, και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago).

Είναι η πρώτη φορά που πολλά από τα έργα μεγάλης κλίμακας της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου παρουσιάζονται στην Ελλάδα, και μάλιστα συγκεντρωμένα στον ανοιχτό, ελεύθερα προσβάσιμο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου.

Σύμφωνα με τον επιμελητή Δημήτρη Παλαιοκρασσά, η έκθεση διαπνέεται από την αίσθηση πληρότητας που φέρνει η πραγμάτωση ενός μεγάλου ονείρου· όταν ο φιλόδοξος στόχος ενός καλλιτέχνη, όσο άπιαστος κι αν φαίνεται, εκφράζεται μέσα από μια αχαλίνωτη δημιουργικότητα στις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

Κατ’ αντιστοιχία, μέσω της Δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου, γίνεται πραγματικότητα το όνειρο του δημιουργού της, μια ιδιωτική συλλογή να μετατραπεί σε δημόσιο αγαθό και τα έργα της να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές θεατών και καλλιτεχνών.

Στην έκθεση Dream On παρουσιάζονται 18 εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από τους καλλιτέχνες John Bock, Helen Chadwick, Abraham Cruzvillegas, Μάρθα Δημητροπούλου, Peter Fischli & David Weiss, David Hammons, Thomas Hirschhorn, Damien Hirst, Michael Landy, Μαρία Λοϊζίδου, Paul McCarthy, Annette Messager, Μάρω Μιχαλακάκου, Wangechi Mutu, Paul Pfeiffer, Matthew Ritchie, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Αλέξανδρος +Ψυχούλης. Όλα τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου και αποτελούν μέρος της Δωρεάς της προς τα μουσεία ΕΜΣΤ, Tate και κοινή δωρεά σε Guggenheim και MCA Chicago.

Επίσης, σε νέα ανάθεση από τον ΝΕΟΝ, ο Κώστας Ιωαννίδης δημιουργεί ένα ηχητικό κομμάτι μεγάλης κλίμακας που αποδίδεται με τη Σφυριχτή γλώσσα.

Η έκθεση συμπληρώνεται από 20 σχέδια έργων της έκθεσης.

Info

DREAM ON

08/06/2022 - 27/11/2022

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Λένορμαν 218

Συνεργασία: Βουλή των Ελλήνων + ΝΕΟΝ

Επιμέλεια: Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, Ιστορικός Τέχνης

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη - Κλειστά
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή - 11.00 – 19.00
Σάββατο - 12.00 – 20.00

Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο neon.artsvp.co.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ