ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου LUX Audience Film Award 2022 στην ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;»

Το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου LUX Audience Film Award 2022 στην ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;»
luxaward.eu

Το «Κβο Βάντις, Άιντα;» της Τζασμίλα Ζμπάνιτς είναι η ταινία που κέρδισε το φετινό Lux Audience Award, το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενώθηκε από το 2021 με το πρώην βραβείο κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, προσκαλώντας το κοινό της Ευρώπης να ψηφίζει για την αγαπημένη του ταινία της χρονιάς.

«Η ταινία αυτή είναι μια δυνατή φωνή για δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τις μητέρες της Σρεμπρένιτσα που υπήρξαν μάρτυρες της αποτρόπαιας δολοφονίας περισσότερων από 8.000 αγαπημένων τους προσώπων. Αυτές οι αποτρόπαιες φρικαλεότητες, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να λησμονηθούν ποτέ», είπε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Το Βραβείο Κοινού LUX δημιουργεί γέφυρες μεταξύ του πολιτικού μας έργου και του δημιουργικού έργου των κινηματογραφιστών στην Ευρώπη. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό απηχούν μέσα από την τέχνη το αίσθημα του αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία», πρόσθεσε.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η σκηνοθέτρια Τζασμίλα Ζμπάνιτς είπε: «Όταν ετοίμαζα την ταινία για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, σκεφτόμουν ότι ο πόλεμος στη Βοσνία, στην Κροατία, στην περιοχή μας ήταν ο τελευταίος στην Ευρώπη. Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, επιτρέψαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και σας προτρέπω όλους να βρείτε έναν τρόπο να τον σταματήσετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ