ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κινέζος καλλιτέχνης, του οποίου τα έργα πουλιούνται πιο ακριβά και από του Βαν Γκογκ

Ο Κινέζος καλλιτέχνης, του οποίου τα έργα πουλιούνται πιο ακριβά και από του Βαν Γκογκ
Sotheby's

Ο Ζανγκ Ντακιάν μπορεί να μην είναι πολύ γνωστός στη Δύση, αλλά στην Κίνα και το παγκόσμιο χρηματιστήριο της Τέχνης είναι αντίστοιχος του Μονέ και του Γουόρχολ.

Δεξιοτέχνης της κλασικής κινεζικής ζωγραφικής που αργότερα γύρισε στη μοντέρνα τέχνη στη δεύτερη πατρίδα του, την Αμερική, το έργο του Ζανγκ περιέχει τα πάντα: Από παραδοσιακά τοπία με μελάνι έως αφαίρεση. Και ενώ ο χαρακτηρισμός «Πικάσο της Ανατολής» είναι παραπλανητικός στιλιστικά, εντούτοις μιλά για την ικανότητά του να υπερβαίνει τα είδη, αλλά και για τις υψηλές τιμές που έχουν τώρα οι πίνακές του.

Τον Απρίλιο, σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο πίνακας του Ζανγκ του 1947 «Τοπίο κατά τον Γουάνγκ Ζιμένγκ» έγινε το πιο ακριβό έργο του που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, κλείνοντας για 47 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ. Ήταν απλώς το τελευταίο σε μια σειρά αντίστοιχων πωλήσεων. Τα έργα του καλλιτέχνη απέφεραν περισσότερα από 354 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασίες το 2016, ξεπερνώντας κάθε άλλο καλλιτέχνη, νεκρό ή ζωντανό, στον κόσμο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη της βάση δεδομένων Artprice.

Πέρυσι, βρέθηκε 6ος στην ίδια λίστα, μπροστά από ονόματα όπως ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Banksy. Κι αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, λέει στο CNNi ο καθηγητής τέχνης του κρατικού πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, Μαρκ Τζόνσον.

«Υπήρξε μια ταχεία κλιμάκωση της αξίας καθώς η ιδιοφυΐα του αναγνωρίζεται ευρύτερα», είπε ο Τζόνσον ο οποίος συνεπιμελήθηκε το 2019 έκθεση του έργου του Ζανγκ στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.

«Landscape after Wang Ximeng», ο πιο ακριβός πίνακας του καλλιτέχνη που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία @Sotheby's

«Νομίζω ότι οι τιμές θα διπλασιαστούν σύντομα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η «άγνοια» για τον Ζανγκ στα δυτικά μουσεία κρατά τις τιμές «σχετικά χαμηλές». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ζανγκ Ντακιάν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Το έργο του αναφερόταν στον παγκόσμιο πολιτισμό και, ταυτόχρονα, ήταν βαθιά ενσωματωμένο στην κινεζική κλασική κουλτούρα», είπε ο Τζόνσον, αποκαλώντας τον τον «πρώτο πραγματικά παγκόσμιο Κινέζο καλλιτέχνη».

Ανάμεσα στους κόσμους

Γεννημένος στο Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ζανγκ έδειξε από νεαρή ηλικία το μεγάλο ταλέντο του. Διδάχτηκε ζωγραφική από τη μητέρα του, ισχυριζόταν ότι ως έφηβος συνελήφθη από ληστές και έμαθε ποίηση χρησιμοποιώντας τα βιβλία που είχαν κλέψει εκείνοι. Αφού σπούδασε βαφή υφασμάτων και υφαντική στην Ιαπωνία, εκπαιδεύτηκε υπό τους διάσημους καλλιγράφους και ζωγράφους Zeng Xi και Li Ruiqing στη Σαγκάη. Η αντιγραφή κλασικών κινεζικών αριστουργημάτων ήταν θεμελιώδους σημασίας για την εκπαίδευσή του και ο Ζανγκ έμαθε να αντιγράφει επιδέξια τους μεγάλους καλλιτέχνες των δυναστείων Μινγκ και Τσινγκ και αργότερα έγινε ένας περιζήτητος πλαστογράφος.

Άρχισε να γίνεται γνωστός ως καλλιτέχνης τη δεκαετία του 1930, προτού περάσει δύο χρόνια μελετώντας και αντιγράφοντας τις πολύχρωμες βουδιστικές τοιχογραφίες σπηλαίων στο Dunhuang, στην επαρχία Gansu. Αυτή η εμπειρία είχε βαθιά επίδραση στην τέχνη του. Εκτός από τις δεξιότητές του στην εικονιστική ζωγραφική, ο Ζανγκ άρχισε σύντομα να χρησιμοποιεί ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων στο έργο του, αναζωογονώντας τη δημοτικότητά τους στην κινεζική τέχνη.

«Mountain in Summer Clouds» (1970). @Asian Art Museum

«Βασικά έφερε επανάσταση στις δυνατότητες της κλασικής κινεζικής ζωγραφικής, αποκάλυψε αυτή την απίστευτα πλούσια και αισθησιακή παλέτα που είχε αποφευχθεί έως τότε», εξηγεί ο Τζόνσον.

Αλλά ενώ η πρακτική του Ζανγκ βασιζόταν στην κινεζική παράδοση, η άνοδος του κομμουνισμού το 1949 τον έφερε αντιμέτωπο με την πατρίδα του. Συγκεκριμένα, εξηγεί ο Τζόνσον, ο ζωγράφος ήταν δυσαρεστημένος με την περιφρόνηση της νέας κυβέρνησης για τον αρχαίο πολιτισμό, τον οποίο ο πρόεδρος Μάο Τσε Τουνγκ είδε ως εμπόδιο στην οικονομική πρόοδο.

«Ο Ζανγκ ήταν ενσωματωμένος σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο κατανόησης της κινεζικής κουλτούρας, η οποία είχε τις ρίζες της σε αυτήν τη μεγάλη παράδοση», λέει ο Τζόνσον. «Η κομμουνιστική επανάσταση, όμως, εκτιμούσε ένα πολύ διαφορετικό είδος τέχνης».

Ο Ζανγκ, όπως πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, έφυγε από την Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ζώντας στην Αργεντινή και τη Βραζιλία πριν εγκατασταθεί στο Carmel-by-the-Sea της Καλιφόρνια. Το 1956, γνώρισε τον Πικάσο στο Παρίσι και αντάλλαξαν πίνακες, μια στιγμή που χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως μια μεγάλη συνάντηση Ανατολής και Δύσης.

Όταν ο Πικάσο ζήτησε από τον Ζανγκ να του πει τη γνώμη του για μερικά από τα κινεζικού στιλ έργα του, ο τελευταίος υπέδειξε διπλωματικά ότι ο Ισπανός δάσκαλος «δεν είχε τα κατάλληλα εργαλεία» και αργότερα του χάρισε μια επιλογή από κινέζικα πινέλα.

Εκτός από ευρύτερες καλλιτεχνικές επιρροές, η ζωή του Ζανγκ στο εξωτερικό σηματοδότησε την πιο σημαντική στιλιστική αλλαγή στην καριέρα του: Ένα νέο, αφηρημένο στυλ που ονομάστηκε «pocai», ή πιτσιλισμένο χρώμα.

Αυτή η αλλαγή ήταν επίσης, εν μέρει, το αποτέλεσμα της επιδείνωσης της όρασής του, λόγω του διαβήτη. Η φθίνουσα όραση του Ζανγκ τον δυσκόλευε να δει τις λεπτομέρειες. Οι εικονιστικές μορφές και οι καθορισμένες πινελιές αντικαταστάθηκαν με στροβιλισμούς χρώματος και βαθιές κηλίδες μελανιού. Τα βουνά, τα δέντρα και τα ποτάμια εξακολουθούσαν να υπάρχουν, αλλά τα σχήματά τους υπονοούνταν μόνο, αποδίδονταν με απαλές γραμμές και αδιάκριτες μορφές σαν να είχε κατέβει ομίχλη πάνω από το σκηνικό.

Ο Ζανγκ υποστήριζε ότι η προσέγγισή του είχε τις ρίζες της στην κινεζική παράδοση. Συνήθως εμφανιζόταν με μακριές ρόμπες και με λευκή γενειάδα, ακόμα και δεκαετίες μετά τη μετακόμισή του στις ΗΠΑ και απέδωσε το νέο του στιλ στον αρχαίο ζωγράφο Wang Mo. Αλλά ήταν σαφές ότι ο Ζανγκ εμπνεύστηκε τουλάχιστον εν μέρει από Αμερικανούς ζωγράφους όπως ο Τζάκσον Πόλοκ και ο Κούνινγκ.

Για παράδειγμα, το «Mist at Dawn» του 1968, το οποίο πουλήθηκε για σχεδόν 215 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (27 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι: Αν και αναμφισβήτητα βασίζεται σε παραδοσιακά τοπία, τα πλούσια χρώματα και οι ανάγλυφες φόρμες μιλούν ξεκάθαρα στη σύγχρονη δυτική αισθητική.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι ήταν εκεί, στην Αμερική, τη δεκαετία του '60», λέει στο CNNi η Κάρμεν Ιπ, επικεφαλής του τμήματος κινεζικής ζωγραφικής του Sotheby's Asia. «Πρέπει να εμπνέεται κατά κάποιον τρόπο από τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό. Αλλά γι' αυτόν ήταν κάτι που θα μπορούσε επίσης να το συσχετίσει με την κινεζική ιστορία της ζωγραφικής».

Μια νέα γενιά συλλεκτών

Η ικανότητα του Ζανγκ να γεφυρώνει την Ανατολή και τη Δύση εξηγεί τη δημοτικότητα του έργου του, το οποίο εκτίθεται σε ιδρύματα όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη. Όμως, η μετεωρική άνοδος της αξίας του την τελευταία δεκαετία συνέπεσε με μια έκρηξη της κινεζικής αγοραστικής δύναμης. Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, η Κίνα έλεγχε μόλις το 1% της παγκόσμιας αγοράς τέχνης. Ο Ζανγκ κατέλαβε μόλις την 80η θέση στην προαναφερθείσα κατάταξη Artprice το 2002, κερδίζοντας λιγότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασίες παγκοσμίως.

Το έργο «Recluse in the Summer Mountains» στον οίκο Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ το 2011. Ο Ζανγκ έδωσε τα έξι πάνελ του έργου στην κόρη του ως γαμήλιο δώρο. @Kin Cheung/AP

Τώρα, ωστόσο, η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τέχνης στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της Art Basel και της UBS για την παγκόσμια αγορά τέχνης 2022. Σύμφωνα με την Ιπ, η οποία έχει επιβλέψει αρκετές πωλήσεις έργων του Ζανγκ, η ζήτηση για τους πίνακές του σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε Κινέζους αγοραστές που έχουν πλέον «πιο ώριμες» συλλεκτικές συνήθειες. «Καταλαβαίνουν την ποιότητα της δουλειάς», είπε.

«Τα μουσεία στην Κίνα συλλέγουν τους πίνακες του Ζανγκ αρκετά ενεργά τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε η Ιπ. «Αλλά η πλειοψηφία της αγοράς ανήκει σε ιδιώτες». Ο οίκος Sotheby's αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος ακριβώς αγόρασε το «Landscape after Wang Ximeng» στη δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας απλώς ότι πήγε σε έναν Ασιάτη ιδιώτη αγοραστή. Ωστόσο, η Ιπ είπε ότι το ενδιαφέρον για την πώληση προήλθε κυρίως από Κινέζους συλλέκτες, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Αυτό που ήταν εκπληκτικό για την πώληση του Απριλίου, ωστόσο, δεν ήταν μόνο η τιμή, η οποία ξεπέρασε τα 370 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (ή 47 εκατομμύρια δολάρια), περισσότερο από πέντε φορές επάνω από την αρχική εκτίμηση, ήταν κυρίως ο τύπος του πίνακα που έσπασε το ρεκόρ. Σύμφωνα με την Ιπ, ιστορικά ήταν τα μεταγενέστερα αφηρημένα έργα του Ζανγκ, και όχι οι πιο παραδοσιακοί πίνακές του που έγιναν στην Κίνα, που πουλιοντουσαν πιο ακριβά.

«Τα αποτελέσματα ήταν έκπληξη και για εμάς», είπε η Ιπ. «Αν κοιτάξετε τις τιμές που έχουν φτάσει στο επίπεδο των 200 εκατομμυρίων (δολάρια Χονγκ Κονγκ, ή 25 εκατομμύρια δολάρια), συνήθως είναι τα μεταγενέστερα έργα. Ποτέ δεν το περιμέναμε πραγματικά αυτό».

Ωστόσο, από πολλές απόψεις, το «Τοπίο κατά τον Wang Ximeng» είναι χαρακτηριστικό του έργου του Ζανγκ. Όπως εξηγεί το όνομα, ο πίνακας ήταν μια μοντέρνα αποτύπωση του αριστουργήματος του καλλιτέχνη του 12ου αιώνα Wang Ximeng «A Thousand Li of Rivers and Mountains». Αναδημιουργώντας πιστά στοιχεία του πρωτότυπου, ο Ζανγκ έδειξε τη μαεστρία του. Αλλά προσθέτοντας κηλίδες χρυσού, έδωσε στο έργο μια νέα ποιότητα. «Μπόρεσε να εξυψώσει το πρωτότυπο, το αμφισβήτησε, μεταμόρφωσε στοιχεία του πίνακα, τον ωθεί σε ένα εντελώς νέο επίπεδο», είπε η Ιπ.

«Δεν ζωγραφίζει μόνο ή μιμείται, μαθαίνει από αυτούς τους αρχαίους καλλιτέχνες ή δασκάλους. Έχει εξαιρετική μνήμη και το πινέλο του είναι υπέροχο και επιδέξιο, επομένως μπορεί να μεταμορφώσει τα έργα». Ο Ζανγκ συχνά τιμούσε τις επιρροές του με αυτόν τον τρόπο.

Αλλά η κλασική του εκπαίδευση τον έκανε τόσο ικανό στην αντιγραφή που τα αντίγραφα που παρήγαγε και πούλησε στη διάρκεια της ζωής του, συχνά περνούσαν για πρωτότυπα.

Έργα τέχνης που κάποτε αποδίδονταν σε δασκάλους του 17ου αιώνα, όπως ο Bada Shanren και ο Shitao, αποκαλύφθηκαν έκτοτε ότι ήταν το έργο του. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, ο Ζανγκ παρακολούθησε μια έκθεση ζωγραφικής του Shitao τη δεκαετία του 1960, για να αποκαλύψει το εναρκτήριο συμπόσιο ότι είχε ζωγραφίσει μέρος της τέχνης που είχε εκτεθεί. Ο Ζανγκ δεν το έκανε, υποστήριξε ο Τζόνσον, για να εξαπατήσει. Απολάμβανε την πρόκληση και συχνά έκρυβε παιχνιδιάρικες επιγραφές στα πλαστά του έργα που παρέπεμπαν στην εξαπάτηση.

«Ξέρω πολλούς ανθρώπους που τον γνώριζαν προσωπικά», λέει ο Τζόνσον, «και είπαν ότι απλώς του άρεσε να παίρνει ένα στυλό ή ένα πινέλο και να αναδημιουργεί αυτά τα αριστουργήματα από την κλασική κινεζική τέχνη που θυμόταν τέλεια. Τελικά ίσως αυτή η πλαστογραφία να μην ήταν κάτι κακό, αλλά απλά μέρος ενός υπερ-σοφιστικέ παιχνιδιού ταυτότητας;».

Why this Chinese artist is outselling Van Gogh, Oscar Holland, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ