ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κόρη του Πικάσο: Άγνωστα έργα του καλλιτέχνη που έφτιαχνε για και με τη Μάγια

Η κόρη του Πικάσο: Άγνωστα έργα του καλλιτέχνη που έφτιαχνε για και με τη Μάγια
Πάμπλο Πικάσο και Μάγια Ρουίζ Πικάσο «Μήλα» @Succession Picasso 2022

Το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι διοργανώνει μια έκθεση με έργα του Ισπανού δασκάλου που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, τα οποία δώρισε το μεγαλύτερο παιδί του, η Μάγια Ρουίζ-Πικάσο, το 2021.

Κάποια από αυτά έχουν φτιαχτεί από κοινού από τον Πικάσο και τη Μάγια.

Η έκθεση περιλαμβάνει εννέα σημαντικά έργα του καλλιτέχνη και προσωπικά οικογενειακά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1895 έως το 1971. Η επιλογή περιλαμβάνει σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, εφήμερα, έναν χρωματισμό σε βιβλίο και ένα βιβλίο με οδηγίες ζωγραφικής που δημιουργήθηκε από τον Πικάσο και την ερωμένη του, Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ για τη Μάγια.

Πάμπλο Πικάσο «Η Μάγια με κούκλα και άλογο» (1938) @Succession Picasso 2022

Την έκθεση, «Maya Ruiz-Picasso, Daughter Of Pablo», επιμελήθηκαν από κοινού η επιμελήτρια του Μουσείου Πικάσο Εμιλιά Φιλιπό και η κόρη της Μάγια, Νταϊάνα Βιντμάγιερ Ρουίζ Πικάσο, οι οποίες ανακάλυψαν τυχαία σχέδια και τετράδια σκίτσων στις αποθήκες του Μουσείου. Η Νταϊάνα τα έδειξε στη μητέρα της, που είναι τώρα 86 ετών, κι θυμήθηκε την εποχή που έκανε τις ζωγραφιές με τον πατέρα της.

Η Μάγια θυμήθηκε ότι τότε ο χρόνος, το χαρτί και τα μολύβια ήταν δύσκολο να βρεθούν. «Ποιος δεν έχει ακούσει να λένε κοιτώντας έναν πίνακα του Πικάσο: "Ένα παιδί θα μπορούσε να το κάνει αυτό!»"» έγραψε η Νταϊάνα στο βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση.

«Πολλές από τις καλλιτεχνικές επαναστάσεις του 20ου αιώνα αντιμετωπίστηκαν με κοροϊδία, αυτό είναι αλήθεια, αλλά στην περίπτωση του Πικάσο υπάρχει μια νότα αλήθειας σε αυτή την κριτική». Όπως θυμάται η Μάγια, «το μυστήριο της ζωής και επομένως της παιδικής ηλικίας γέμιζε πάντα με ενδιαφέρον τον πατέρα μου».

Πάμπλο Πικάσο «Γράμμα στη Μάγια» (1946) @Succession Picasso 2022

Ο Πικάσο ζωγράφιζε με τη Μάγια όπως είχε κάνει και ο ίδιος με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν καθηγητής σχεδίου, και τα τετράδια σκίτσων αποκαλύπτουν αυτή τη συγκινητική ανταλλαγή. «Μάλλον γι' αυτό ο πατέρας μου έγραφε στα τετράδια ασκήσεων και ζωγράφιζε με τα μολύβια μου. Έχω ακόμα όμορφες αναμνήσεις από εκείνες τις στιγμές που βρεθήκαμε στην κουζίνα για να κάτσουμε μαζί και να σχεδιάσουμε. Ήταν το μόνο μέρος στο διαμέρισμα όπου ήταν ζεστό», είπε η Μάγια, σύμφωνα με το Observer.

Τα σχέδια δίνουν επίσης μια εικόνα για τον Πικάσο ως πατέρα και ως καλλιτέχνη. «Υπάρχει μια όμορφη σελίδα όπου εκείνος σχεδιάζει ένα μπολ και εκείνη ένα άλλο μπολ», είπε η Νταϊάνα στον Observer. «Μερικές φορές εκείνη κάνει μια εικόνα και εκείνος μια άλλη, δείχνοντάς της τον σωστό τρόπο να το κάνει. Μερικές φορές απεικόνιζαν διαφορετικές σκηνές. Άλλες φορές, σχεδίαζε ένα σκύλο ή ένα καπέλο. Μερικές φορές χρησιμοποιεί ολόκληρη τη σελίδα για να σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο πράγμα. Άλλες φορές, απεικονίζει ορισμένες σκηνές τσίρκου. Ειναι πολυ ενδιαφερον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ