ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Athens Photo World 2022: Έκθεση με τα έργα βραβευμένων φωτογράφων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

Athens Photo World 2022: Έκθεση με τα έργα βραβευμένων φωτογράφων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Ο Δημήτρης Τοσίδης (αριστερά, νικητής Athens Photo World 2021) εξηγεί στον Darrin ZammitLupi (βραβείο Yannnis Behrakis 2021) την ιστορία μίας από τις φωτογραφίες του Μιχάλης Βαράκλας / APW

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων η έκθεση των βραβευμένων φωτογράφων του Athens Photo World 2021 Δημήτρη Τοσίδη (νικητής βραβείου Athens Photo World 2021 - Διάβα: νομαδικός ποιμαντισμός στη Βόρεια Ελλάδακαι Darrin Zammit Lup i (νικητής βραβείου Yannnis Behrakis 2021 - Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα την κόρη μου… και η τελευταία.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Athens Photo World παρουσίασε στο κοινό το έργο των φωτογράφων που βραβεύθηκαν την προηγούμενη χρονιά με τα Βραβεία Yannis Behrakis και Athens Photo World. Η έκθεση των βραβευμένων φωτογράφων στοχεύει κάθε χρόνο στην καλύτερη γνωριμία του κοινού με το σύγχρονο φωτορεπορτάζ μέσα από το έργο των φωτογράφων που οι δύο επιτροπές έχουν βραβεύσει.

Από αριστερά: Γιάννης Κολεσίδης, φωτογράφος και Επιμελητής του Athens Photo World, Δημήτρης Τοσίδης, φωτογράφος, νικητής βραβείου Athens Photo World 2021, Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη, Πρόεδρος άνευ ψήφου κριτικής επιτροπής βραβείου Yannis Behrakis, Darrin ZammitLupi, φωτογράφος, νικητής βραβείου Yannnis Behrakis 2021, Χριστίνα Καλλιγιάννη, φωτογράφος, Συντονίστρια Athens Photo World και Θανάσης Σταυράκης, φωτογράφος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Athens Photo World.Μιχάλης Βαράκλας / APW


Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και οι δύο δημιουργοί, μίλησαν στο κοινό για την εμπειρία τους και αντάλλαξαν απόψεις, φωτογραφικές και άλλες με το κοινό. Ο Δημήτρης Τοσίδης περιέγραψε την γνωριμία του με τους νομάδες βοσκούς της δυτικής Πίνδου μέσα από τις ορειβατικές και πεζοπορικές περιηγήσεις του που οδήγησαν στην ιδέα αυτής της δουλειάς. Ο Darrin Zammit Lupi περιέγραψε την δύσκολη μάχη της κόρης του Ρεβέκκας με τον καρκίνο, το πώς τόσο για τον ίδιο όσο και για το κορίτσι του αυτή η φωτογραφική αποτύπωση αποτέλεσε και μηχανισμό αντιμετώπισης της, τονίζοντας μάλιστα την δημιουργική συμμετοχή της ίδιας της Ρεβέκκας στην επιλογή των φωτογραφιών και στην επιμέλεια των επεξηγηματικών τους κειμένων.

Αν και συναισθηματικά φορτισμένη η έκθεση όπως εξηγεί και το επιμελητικό κείμενο της Χριστίνας Καλλιγιάννη, Συντονίστριας του Athens Photo World, αφορά σε «δύο ιστορίες που μοιάζουν διαφορετικές ίσως όμως να μην είναι. Μιλούν και οι δύο για ανθρώπους που μεγαλουργούν μακριά από την δημοσιότητα, μακριά από την εντυπωσιακή επικαιρότητα. Ένα νέο κορίτσι σε μια επίπονη μάχη με έναν μεγάλο εχθρό και μια ομάδα ανθρώπων που σε πείσμα των εξελίξεων του 21ου αιώνα διατηρεί σιωπηλά και υπομονετικά την επαφή της με τη γη και τη φύση όπως παλιά».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων από τις 9 μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ