ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χανιά: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Χανιά: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μία μοναδική συναυλία θα δώσει την Κυριακή 10 Ιουλίου στις 21:00, στον εξωτερικό χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Κρήτης, που περιλαμβάνουν και δύο συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Με τις συναυλίες αρχίζει το 2ο Φεστιβάλ Κρήτης, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «η Περιφέρεια Κρήτης υποδέχεται στο νησί την διεθνώς φημισμένη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε τρεις μεγάλες συναυλίες στο παγκόσμιο λίκνο του μινωικού πολιτισμού, την Κνωσό και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει ένα έργο του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν οι συναυλίες αυτές πραγματοποιούνται μόλις έναν χρόνο μετά την απώλειά του. Πέραν του δικού του ατμοσφαιρικού Adagio, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκάς Καρυτινός, ηγείται της ερμηνείας της αειθαλούς και γεμάτης φρεσκάδα Πρώτης Συμφωνίας του Μπετόβεν, ενώ ο καταξιωμένος βιολιστής και εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Δημήτρης Σέμσης, αναμετράται με το Κοντσέρτο του Μπετόβεν, τον αδιαμφισβήτητο "Παρθενώνα" των βιολονιστικών κοντσέρτων».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χαρακτήρισε την παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Κρήτη ως πολύ σημαντική, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι τα δωρεάν δελτία που διατέθηκαν μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Κρατικής Ορχήστρας για την παρακολούθηση των συναυλιών έχουν ήδη εξαντληθεί. Για την συναυλία των Χανίων διατέθηκαν 700 δελτία.

«Το ενδιαφέρον του κόσμου για τις συναυλίες είναι έντονο και δείχνει ότι ο κόσμος έχει πολύ υψηλά ποιοτικά κριτήρια για να παρακολουθήσει τέτοιες εκδηλώσεις», επεσήμανε.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, χαρακτήρισε τιμητική για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων την παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κρήτης, την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στο φρούριο Φιρκά, θα φιλοξενηθεί παράσταση της συμφωνικής ορχήστρας νέων Κρήτης, που γίνεται σε συνεργασία με το μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου, στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας, θα παρουσιαστεί φεστιβάλ κλασικής μουσικής δωματίου σε συνεργασία με το κρητικό κουαρτέτο νέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ