ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Refugee Museum of Denmark: Ένα νέο μουσείο στη Δανία διηγείται ιστορίες προσφύγων

Refugee Museum of Denmark: Ένα νέο μουσείο στη Δανία διηγείται ιστορίες προσφύγων
big.dk

Δύο κτίρια παλιών νοσοκομείων συνέδεσε το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG με μια καμπυλωτή προέκταση με χάλυβα corten για να δημιουργήσει στην Oksbøl της Δανίας ένα μουσείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες.

«Το “Refugee Museum of Denmark” εξερευνά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και ένα θέμα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με εκατομμύρια πρόσφυγες να εκτοπίζονται από τα σπίτια τους σήμερα. Σχεδιάσαμε ένα αρχιτεκτονικό πλαίσιο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, με ένα νέο κτήριο απευθείας μορφοποιημένο από τη σχέση του με τα ιστορικά κτήρια νοσοκομείων καταυλισμού προσφύγων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο ιδρυτής του γραφείου, ο Bjarke Ingels.

Ο καταυλισμός στη δυτική Δανία φιλοξένησε κάποια στιγμή 35.000 ανθρώπους, έχοντας γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η βόρεια πτέρυγα της δομής ανακαινίστηκε για να στεγάσει τους κύριους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου (σχεδιάστηκαν από Tinker Imagineers). Στη νότια πτέρυγα, καφέ, συνεδριακοί χώροι και γραφεία. «Από την αρχή της διαδικασίας σχεδιασμού, ήταν σημαντικό για εμάς και για τον πελάτη μας, το Vandermuseerne, να διατηρήσουμε τα δύο κτήρια νοσοκομείων.

Τα κτίρια είναι κάποια από τις τελευταίες εναπομείνασες υλικές εκφράσεις του πρώην καταυλισμού προσφύγων και όχι μόνο είναι ανεκτίμητη η διατήρησή τους για να κατανοήσουν οι μελλοντικές γενιές το παρελθόν και το παρόν αλλά τα κτίρια, με τη μοναδική επιμηκυμένη μορφή τους, δομή τους και υλικότητά τους, επίσης ευθέως οδήγησαν το σχεδιασμό της προέκτασης από εμάς» υπογράμμισε ο επικεφαλής του πρότζεκτ από το BIG, ο Frederik Lyng.

Οι αρχιτέκτονες συνέδεσαν τα δύο μονώροφα από κόκκινο τούβλο κτίρια με μια προέκταση η οποία καμπυλώνεται για να περικλείσει έναν κρυμμένο κήπο.

Το με εμβαδόν 1.600 τετραγωνικά μέτρα «Refugee Museum of Denmark – FLUGT» βρίσκεται δίπλα στο υπόγειο Tirpitz Museum, το οποίο σχεδίασε το γραφείο BIG δίπλα σε μπούνκερ των Ναζί.

«Εισήλθαμε σε αυτό το πρότζεκτ με όλη μας την ψυχή για να απαντήσουμε σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου, το πώς καλωσορίζουμε τους συμπολίτες μας αυτού του κόσμου όταν είναι αναγκασμένοι να τραπούν σε φυγή» τόνισε ο Bjarke Ingels, ο οποίος ίδρυσε το 2005 το αρχιτεκτονικό γραφείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ