ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Devenir. Peter Lindbergh»: Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας στο Μονπελιέ της Γαλλίας

«Devenir. Peter Lindbergh»: Αναδρομική έκθεση φωτογραφίας στο Μονπελιέ της Γαλλίας

«Θα έπρεπε να είναι ευθύνη των σύγχρονων φωτογράφων να απελευθερώσουν τις γυναίκες και τελικά τον κάθε ένα από την τυραννία της νεότητας και της τελειότητας». Η φράση αυτή δείχνει ότι ο Πίτερ Λίντμπεργκ δεν ήταν μόνο ένας φωτογράφος μόδας ανάμεσα στους πολλούς.

https://www.instagram.com/p/CgZvXimMMjJ

Στην πρώτη αναδρομική έκθεση για τον Lindbergh στη Γαλλία μετά τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2019, το Pavillon Populaire στο Μονπελιέ αναδεικνύει τις επιρροές και εμπνεύσεις του. «Δεν μεταχειριζόταν τις γυναίκες ως αντικείμενο αλλά ως θέμα των φωτογραφιών του» επισημαίνει ο Gilles Morat, καλλιτεχνικός διευθυντής του Pavillon Populaire.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Peter Lindbergh είναι επίσης αναγνωρίσιμος από τη χρήση του μαύρου και άσπρου: απαλές και βαθιές, οι αποχρώσεις του γκρι είναι διαχρονικές λες και είναι καλυμμένες με την πατίνα του χρόνου. «Βρήκε πολύ γρήγορα το στυλ του» λέει ο γιος του, ο Simon, ο οποίος έδωσε πρόσβαση στα αρχεία του φωτογράφου και ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση της έκθεσης, «επειδή ήθελε να είναι πιστός στο ανθρώπινο ον που ο ίδιος ήταν». Όπως ο ίδιος ο Lindbergh έλεγε «με το μαύρο και το άσπρο δεν προσπαθείς να κάνεις πιο όμορφα τα πράγματα, να κάνεις σικ ή ευχάριστα τα πράγματα, όχι, το μαύρο και άσπρο είναι αυθεντικό... Το χρώμα σταματά στην επιφάνεια. Το μαύρο και άσπρο διαπερνά το δέρμα: για μένα, δεν έχει να κάνει με το όμορφο ή το μη όμορφο αλλά με το αληθινό και το μη αληθινό».

Η σκηνογραφία της έκθεσης εναλλάσσεται μεταξύ μεγάλων και μικρότερων φορμάτ. Υπάρχουν εκτυπώσεις που έγιναν στη διάρκεια των δύο επιδραστικών εκθέσεων στη ζωή του Peter Lindbergh: της έκθεσης στο Hamburger Bahnhof του Βερολίνου το 1997 και της έκθεσης στο Kunsthal του Ρότερνταμ το 2016. Δίπλα σε αυτές, φιλμ από ή για τον Lindbergh και τραπέζια-προθήκες όπου εκτίθενται κοντάκτ, σαλόνια περιοδικών και προσωπικά αντικείμενα όπως τα γυαλιά και το ημερολόγιο του φωτογράφου.

Η έκθεση «Devenir. Peter Lindbergh» στο Pavillon Populaire του Μονπελιέ, ολοκληρώνεται στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η ζωή και το έργου του Πίτερ Λίντμπεργκ

Γεννημένος το 1944 στο Λέζνο, στη σημερινή Πολωνία, ο Πίτερ Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας και με όλα σχεδόν τα διεθνή περιοδικά στη διάρκεια της καριέρας του. Στη δεκαετία του 1990 ήταν γνωστός για τις φωτογραφίες των σούπερ μόντελ της εποχής, Λίντα Εβαντζελίστα, Ναόμι Κάμπελ, Ταιάνα Πάτιτζ, Σίντι Κρόφορντ και Κρίστι Τέρλινγκτον. Το πορτφόλιό του είναι γεμάτο με διάσημα ονόματα και σχεδόν όλος ο κόσμος και του Χόλιγουντ πόζαρε για το φακό του. Ο Πίτερ Λίντμπεργκ βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο θρυλικές φωτογραφίσεις στη βιομηχανία της μόδας, χρησιμοποιώντας την εκλεπτυσμένη τεχνική του ασπρόμαυρου που ήταν το σήμα κατατεθέν του, για να αιχμαλωτίζει με τον φακό του τις γυναίκες στην πιο φυσική τους ομορφιά, από τη Ναόμι Κάμπελ και τη Σίντι Κρόφορντ μέχρι τη Ριάνα και τη Lady Gaga.

Οι εικόνες του επαναπροσδιόρισαν τα στάνταρ της ομορφιάς και δεν υπέκυψαν στη ρετουσαρισμένη τελειότητα που χαρακτηρίζει πολλά περιοδικά αλλά και τα social media. Ο ίδιος είχε, άλλωστε, δηλώσει ότι απεχθάνεται το υπερβολικό ρετούς, αλλά και το πολύ μακιγιάζ στις γυναίκες που φωτογράφιζε. Ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας όπως η Vogue, το Vanity Fair, το Rolling Stone, το Ιnterview, και το The New Yorker, ενώ έχει υπογράψει και τρία ημερολόγια Pirelli. Ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν φωτογράφισε όλες τις γυναίκες που εμφανίστηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του βρετανικού περιοδικού Vogue, στο οποίο τον ρόλο φιλοξενούμενου αρχισυντάκτη είχε η Μέγκαν Μαρκλ, η δούκισσα του Σάσεξ.

Το τεύχος ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες - δημόσια πρόσωπα που με το έργο τους κάνουν τη διαφορά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διασημότητες του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και Τζέιν Φόντα, η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλά του ήταν τον Ιανουάριο του 1990 με τα supermodels της εποχής τα οποία φωτογράφισε για πρώτη φορά μαζί ο Λίντμπεργκ.

Ο Γερμανός φωτογράφος, διάσημος για τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του, πέθανε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, σε ηλικία 74 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ