ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου: Αρχίζει με «Don Giovanni» στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου: Αρχίζει με «Don Giovanni» στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου

Το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου ανοίγει και φέτος τις πύλες του για να υποδεχθεί για 15η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου.

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 14 Σεπτεμβρίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και στο Αρχαίο Ωδείο της Ρόδου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ιδρύθηκε το 2007, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του πανέμορφου αυτού τόπου, την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Από το 2007 έως σήμερα, σημαντικές ορχήστρες, μουσικά σχήματακαι διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ, το οποίο επικεντρώνεται στην κλασική μουσική και την όπερα, καθώς και την παρουσίαση Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων δημιουργών, σε ένα συνδυασμό με πρωτοποριακά crossover μουσικά σχήματα και σόου που εντυπωσιάζουν.

Το πρόγραμμα

«DON GIOVANNI», Wolfgang A. Mozart

7 και 8 Σεπτεμβρίου

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου με την όπερα «Don Giovanni» του Μότσαρτ, σε συμπαραγωγή με τον πολιτιστικό οργανισμό Teatro Grattacielo New York και την Camerata Bardi Vocal Academy N.Y, σε σκηνοθεσία του Ελληνοαμερικανού διακεκριμένου σκηνοθέτη Stefanos Koroneos, καλλιτεχνικού και γενικού διευθυντή του Teatro Grattacielo, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά, και λυρικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Ο «Don Giovanni» είναι μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Μότσαρτ, ο οποίος την είχε κατατάξει στα έργα του ως όπερα buffa, δηλαδή κωμική όπερα, η οποία όμως έχει και τραγικά στοιχεία. Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάνι και τις περιπέτειές του, που τον οδηγούν στην κόλαση. Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1787 συγκλόνισε το κοινό και τον κόσμο της τέχνης, επηρεάζοντας βαθιά τις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές αντιλήψεις της εποχής αλλά και των εποχών που θα ακολουθούσαν.

Σκηνοθεσία: Stefanos Koroneos

Σκηνικά -Κοστούμια: Τάσος Πρωτοψάλτου

Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου

Ορχήστρα: Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Δ/νση ορχήστρας: Άλκης Μπαλτάς

Ερμηνεύουν:

Lukas Johan Watzke - Don Giovanni

Valerio Morelli - Leporello

Lisa Algozzini - Donna Elvira,

Stephanie Lorenz - Donna Anna

Diego Valdez - Don Ottavio

Clara Luz Iranzo - Zerlina,

Konstantinos Palaiologou - Masetto

Rick Agster - Il Cmmendatore

Christiana Lampiris - Actress

Γκαλά Μαρία Κάλλας

9/9 - Αρχαίο Ωδείο Ρόδου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάζεται κάθε χρόνο ένα γκαλά αφιερωμένο στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας της όπερας, καθώς η ημερομηνία θανάτου της (16/9) είναι κοντά στην περίοδο του Φεστιβάλ.

Το φετινό αφιέρωμα στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας για την 45η επέτειο από το θάνατό της θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Teatro Grattacielo New York και την Camerata Bardi Vocal Academy NY, με διεθνείς λυρικούς τραγουδιστές από πέντε χώρες, στο Αρχαίο Ωδείο της Ρόδου, δίπλα στο Αρχαίο Στάδιο.

«Sappho» Poet* Lover * Legend - 13/9

Η Wendy Beckett, γνωστή θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης από την Αυστραλία, έργα της οποίας έχουν ανέβει με μεγάλη επιτυχία σε Νέα Υόρκη, Σίντεϋ, Τόκιο, Εδιμβούργο, Παρίσι κ.α έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα στα έργα της με τη ζωή και το έργο σπουδαίων γυναικών της παγκόσμιας ιστορίας, μερικά από τα οποία έχει σκηνοθετήσει και η ίδια.

Το μουσικό-θεατρικό έργο SAPPHO -Σαπφώ, τοποθετείται στη Λέσβο (620-570 π.Χ) και διηγείται τη ζωή και το έργο της Σαπφούς, της σημαντικότερης λυρικής ποιήτριας της αρχαιότητας, της οποίας η ζωή έγινε για τρεις χιλιετίες θέμα μεγάλων αντιπαραθέσεων. Περίπου εννέα τόμοι από την ποίησή της διαβάστηκαν και συζητήθηκαν στην αρχαιότητα και μερικά αποσπάσματα διασώθηκαν έως σήμερα.

Το έργο παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή τουΔιεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου και της διεθνούς εταιρείας παραγωγής Pascal Productions με έδρα την Αυστραλία, με την πρόζα, τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι (χορωδιακά) της ποιήτριας, με σκηνικά, κοστούμια και μεταφρασμένα κείμενα που θα αποδοθούν στα ελληνικά (με υπέρτιτλους στα αγγλικά) από γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς.

Κείμενο: Wendy Beckett

Σκηνοθεσία: Wendy Beckett & Adam Fitzgerald

Μετάφραση στα ελληνικά: Daphne Economou

Πρωτότυπη μουσική: Mehdi Bourayou

Σκηνικά: Halcyon Pratt

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Κώστας Ασμάνης

Ερμηνεύουν:

Μαριάνθη Παντελοπούλου (ως Σαπφώ), Αντώνης Αντωνάκος, Λάζαρος Βαρτάνης, Elton Dimroci, Δημήτρης Λιόλιος, Έρρικα Μπίγιου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Ελίνα Ρίζου, Γιώργος Σπάνιας, Δήμητρα Στογιάννη, Ελευθερία Τσαντούρη, και Ιώβη Φραγκάτου.

Επίσημη λήξη 14/9

Στέφανος Κορκολής

Όπως είναι γνωστό το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην όπερα και την κλασική μουσική, όμως έχει καθιερωθεί να αφιερώνει κάθε χρόνο μια συναυλία, με την οποία συνήθως κλείνει το Φεστιβάλ, σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς που έχουν διακριθεί.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 35 χρόνια σπουδαίας μουσικής πορείας του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη και πιανίστα Στέφανου Κορκολή. Μια μοναδική συναυλία με τον συνθέτη στο πιάνο να ερμηνεύει τα δικά του αγαπημένα τραγούδια και διεθνείς επιτυχίες, μαζί με την ορχήστρα του και τη σπουδαία ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου-ΔΟΠΑΡ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την Καλλιτεχνική και Γεν. διεύθυνση της ειδικής συμβούλου διαχείρισης πολιτισμού, Πηνελόπης Σερδάρη, ιδρύτριας του φεστιβάλ.

Info

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα Έναρξης Εκδηλώσεων: 21:00, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου 7, 8, 13, 14/9 & Αρχαίο Ωδείο Ρόδου (9/9).

www.rhodes-festival.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ