ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μνήμες Μικράς Ασίας» στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας

«Μνήμες Μικράς Ασίας» στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας
Ο προσφυγικός Δήμος τιμά τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής

Από την αρχή του έτους ο προσφυγικός Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας έχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Aυτές τις ημέρες κορυφώνονται, με εκδηλώσεις-φόρο τιμής στη μικρασιατική παράδοση, στον μικρασιατικό πολιτισμό και στην ιερή μνήμη των θυμάτων και του ξεριζωμού από τη γη της Μικράς Ασίας.

«Μέσα από το θέατρο, τη μουσική, τον χορό και το τραγούδι, αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες, ο ξεριζωμός, το αίσθημα της απώλειας, της νοσταλγίας, η προσφυγιά, αλλά και η ενσωμάτωση μετέπειτα», αναφέρει η δημοτική Αρχή.

* Tην Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου (20:30), στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Ξένε καλώς ήρθες στον τόπο σου», με τους ΤΑΚΙΜ, την Ελένη Βιτάλη, τον Ζαχαρία Καρούνη και την Σοφία Παπάζογλου.

* Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου (20:30), στον πολυχώρο Δροσίνη στη Νέα Χαλκηδόνα, θα δοθεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα άνθη της καταστροφής», με τους Γιάννη Διονυσίου, Δανάη Λουκάκη και Σόλωνα Τσούνη.

* Και την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου (20:30), επίσης στον πολυχώρο Δροσίνη της Νέας Χαλκηδόνας, θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης. Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη.

«Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την ιωνική γη, προσδοκούμε από την αρχή του έτους ως δήμος, ως μία μεγάλη προσφυγική γειτονιά, όπως είναι η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, να παρουσιάσουμε πτυχές από την ιστορική μας παρακαταθήκη και τις παραδόσεις μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος και προσθέτει: «Να παρουσιάσουμε στις νεότερες γενιές, στα παιδιά και στα εγγόνια μας τα γεγονότα εκείνα, να αποτυπώσουμε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, πώς οι Μικρασιάτισσες και οι Μικρασιάτες, περνώντας στην από εδώ πλευρά του Αιγαίου κατάφεραν με πλείστες όσες αντιξοότητες και δυσκολίες, να σταθούν στα πόδια τους. Να ξεδιπλώσουμε το νήμα της ιστορίας, να δούμε πώς οι άνθρωποι εκείνοι εγκαταλείποντας τις πατρογονικές εστίες τους, ερχόμενοι σε τούτα εδώ τα χώματα, στη νέα τους πατρίδα, κουβάλησαν στα μπογαλάκια τους, περισώζοντάς τη, μια σπουδαία κληρονομιά. Κατεστραμμένοι και κατατρεγμένοι, όχι όμως με άδεια χέρια».

Το Ιερό Μνημόσυνο και η κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο Μικρασιατών & Αλησμόνητων Πατρίδων» του δήμου, θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου (Εορτή Υπεραγίας Θεοτόκου Βουρλιωτίσσης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ