ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση είναι η ταινία που στέλνει η Ελλάδα στα Όσκαρ 2023

Τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση είναι η ταινία που στέλνει η Ελλάδα στα Όσκαρ 2023

Η ταινία «Μαγνητικά Πεδία», του Γιώργου Γούση, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 95η διοργάνωση βραβείων Όσκαρ με σκοπό τη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Την επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας), στο πλαίσιο της 95ης διοργάνωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, επέλεξε επταμελής επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

Η ταινία του Γιώργου Γούση απέσπασε 5 Βραβεία Ίρις, στη 13η απονομή, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ελληνική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010.

Από τότε και μέχρι σήμερα οι επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας ήταν το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2011, ο «Αδικός Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα το 2015, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016, το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη το 2017, η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου το 2018, το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου το 2019, τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου το 2020 και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ