ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μυστηριώδης κόσμος των Μάγια αποκαλύπτεται

Ο μυστηριώδης κόσμος των Μάγια αποκαλύπτεται
metmuseum.org

Η πρώτη μεγάλη έκθεση την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ για την τέχνη των Μάγια εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

Στη «Life of the Gods» παρουσιάζονται μεγάλα και μικρά γλυπτά που καταγράφουν τις ιστορίες και τα στάδια στη ζωή των θεοτήτων των Μάγια την Κλασική Περίοδο (250 με 900 μ.Χ.).

Το μουσείο οργάνωσε την έκθεση σε επτά τμήματα: Δημιουργίες, Ημέρα, Νύχτα, Βροχή, Καλαμπόκι, Γνώση και Προστάτες Θεοί. Στον σύνδεσμο https://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2022/gods-divinity-maya-art, το Met δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα για όσους δεν είναι εφικτή η φυσική παρουσία τους να δουν τα εκθέματα.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια ταινία στην οποία καταγράφεται μια σημαντική από θρησκευτική άποψη τελετή, ο «Χορός των Μακάο».

Οι απαρχές του ανάγονται στη Σάντα Κρους, στην επαρχία Βεραπάς της Γουατεμάλας: νεαρά μέλη της κοινότητας, φορούν περίτεχνα άλικα ενδύματα και μάσκες με γαμψά ράμφη, μιμούμενα την όψη του παπαγάλου μακάο.

Σύμφωνα με το μουσείο, ο χορός απεικονίζει «την προέλευση των κοινωνικών θεσμών και το σκεπτικό για θρησκευτικές τελετές, αφιερωμένες στις θεότητες της γης και των βουνών».

Απόσπασμα της ταινίας προβάλλεται στο τμήμα Προστάτες Θεοί, αλλά ολόκληρη είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Met στο YouTube. Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 2 Απριλίου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ