ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: O Pierre Bettencourt ζωγράφιζε νυχτερινά οράματα

Bookreads: O Pierre Bettencourt ζωγράφιζε νυχτερινά οράματα

Μία σπάνια περίπτωση λογοτέχνη και ζωγράφου.

Ο Pierre Bettencourt εμπνέεται από τους πίνακες του και γράφει. Η περίπτωση του είναι ιδιαίτερη και σπάνια σε πολλά επίπεδα. Στην Ελλάδα τον έκανε γνωστό ο Ε.Χ. Γονατάς με τις μεταφράσεις του στις εκδόσεις Στιγμή. Ο ίδιος σεβόταν την δύναμη των νυχτερινών οραμάτων που έβλεπε κατά καιρούς. Κρατούσε αμέσως σημειώσεις κι από εκεί αντλούσε την παράξενη γραφή του. Ο ίδιος ζωγράφιζε, έγραφε και τύπωνε μόνος του τα έργα του. Είχε φτιάξει ένα δικό του τυπογραφείο στο υπόγειο του σπιτιού του.

Ο Pierre Bettencourt -ποιητής, πεζογράφος, ζωγράφος και εκδότης-τυπογράφος- γεννήθηκε το 1917 στο Saint-Maurice d' Etelan, ένα μικρό χωριό της Νορμανδίας, όπου έζησε ως το 1963. Δημοσίευσε στους εκδοτικούς οίκους Gallimard, Belfond, Lettres Vives, Le Passeur και σε άλλους πολλά βιβλία του με πεζά ποιήματα, μικρές ιστορίες, διηγήματα, μύθους και αφηγήσεις φανταστικών ταξιδιών, μολονότι έχει κάνει και στην πραγματικότητα ταξίδια σε πολλές χώρες, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει την τέχνη και τον πολιτισμό αυτών των χωρών.

Η πρώτη του ασχολία ήταν η ζωγραφική αλλά στη συνέχεια καταπιάστηκε με μεγάλη επιτυχία με το γράψιμο. Το βασικό του πάθος όμως ήταν η τυπογραφία. Πίστευε πως το επάγγελμα του τυπογράφου ήταν ένα επάγγελμα τίμιο, που ελάχιστη σχέση είχε με τη δόξα και το χρήμα. Ο Bettencourt απεχθανόταν το χρήμα και έλεγε πάντα πως αυτό ήταν ο διαφθορέας του κάθε καλλιτέχνη. Ξεκίνησε να τυπώνει ο ίδιος τα έργα του αλλά και συγγραφέων που αγαπούσε.

Στα ελληνικά τον έκανε γνωστό ο Ε.Χ. Γονατάς μεταφράζοντας έργα του στις εκδόσεις Στιγμή. Ο Bettencourt είχε γράψει και με το ψευδώνυμο Λού-Κιάνγκ-Τσέου. Η γραφή του Bettencourt είναι ιδιόρρυθμη, κάτι μεταξύ πεζού και ποιήματος, μικρές βινιέτες από σκηνές του κόσμου. Με τα μικρά του κείμενα ο Bettencourt μας ταξιδεύει στον κόσμο, από την Κίνα μέχρι την Αφρική κι από τα μικρά υπόγεια της ύπαρξης του αστικού πλάσματος σε ωκεανούς ονείρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ