ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Ο Walker Percy μας ξεναγεί σε έναν αλλιώτικο Αμερικάνικο Νότο

Bookreads: Ο Walker Percy μας ξεναγεί σε έναν αλλιώτικο Αμερικάνικο Νότο
Ο “Σινεφίλ” είναι ένα ώριμο βιβλίο για τον έρωτα και την μοναχικότητα

Ο “Σινεφίλ” είναι ένα ώριμο βιβλίο για τον έρωτα και την μοναχικότητα.

Κανείς δεν μπορεί να μπει εύκολα στον κόσμο του Μπινξ Μπόλινγκ. Είναι ένας άνθρωπος μοναχικός από επιλογή, του αρέσει ο έρωτας αλλά μέχρι ένα σημείο, δεν θέλει δεσμεύσεις και προβλήματα. Το χόμπι του είναι να πηγαίνει στον κινηματογράφο, μόνος του, είναι το απάγκιο του από την στεγνή πραγματικότητα της δουλειάς. Γόνος μιας παλιάς κρεολικής οικογένειας της Νέας Ορλεάνης, η ιστορία της οποίας ξετυλίγεται μέσα από τις δικές του αφηγήσεις, της μητέρας του αλλά και της δυναμικής θείας Έμιλι. Ο ίδιος γεμίζει τις μέρες του με κινηματογράφο και περιστασιακό σεξ. Η καθημερινότητα δεν του προσφέρει κάτι που αξίζει να το συγκροτήσει. Κι όμως το γράψιμο του Walker Percy μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την ψυχή του ήρωα του Μπινξ, ενός τύπου που θα μπορούσε να κάθεται δίπλα σου στο λεωφωρείο ή να περιμένει πίσω σου σε κάποια ουρά στην τράπεζα. Κι όμως οι περιγραφές του είναι πολύ ουσιαστικές, παρατηρητικός και οξυδερκής, μπορεί εύκολα να σε παρασύρει μέσα στο ιδιαίτερο κεφάλι του.

Ο Μπινξ εκτιμά μόνο σκηνές από ταινίες όπως Ο τρίτος άνθρωπος και Η ταχυδρομική άμαξα, όχι όμως και τις προσωπικές, συναισθηματικές στιγμές που ξέρει ότι οι υπόλοιποι θεωρούν πολύτιμες. Ωστόσο, προτού κλείσει τα τριάντα, όλα αλλάζουν για τον πρωταγωνιστή του βιβλίου. Ξεκινάει μια αναζήτηση για ένα είδος αυθεντικής εμπειρίας. Έχει κουραστεί και θέλει να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων και του κόσμου, δεν του φτάνει πλέον ο παλαιός του εαυτός. Η αλλαγή όμως φέρνει μαζί της προβλήματα και παρεξηγήσεις. Οι επιπτώσεις του εγχειρήματος, τόσο για τον εαυτό του όσο και για την ασταθή ξαδέρφη του Κέιτ, αποδεικνύονται τρομερές, τραγικές και ανεξίτηλες. Ο Σινεφίλ, το πρώτο μυθιστόρημα του Percy, είναι ένα σύγχρονο αμερικανικό αριστούργημα και εμβληματικό έργο της λογοτεχνίας του Νότου. Διεισδυτικό και ρομαντικό, με λεπτό χιούμορ ακόμα κι όταν φτάνει στα βάθη της απελπισίας, μιλάει για έναν άνθρωπο που ψάχνει το νόημα σε έναν ρηχό καταναλωτικό κόσμο.

Είναι φανερή η επιρροή του συγγραφέα από υπαρξιστές φιλοσόφους όπως ο Søren Kierkegaard, αλλά όμως δεν βαραίνει το κλίμα του βιβλίου, αντιθέτως του δίνει ένα τόνο ποιητικό κι ευχάριστο. Παρόλο που μιλάει για κάπως δυσάρεστες καταστάσεις ο Percy καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη χωρίς να γίνεται δραματικός. Ο “Σινεφίλ” αντλεί έμπνευση κι από τον Δάντη και συγκεκριμένα την Θεία Κωμωδία, αντιπαραβάλλοντας τα βάσανα του Μπινξ με εκείνα ενός αληθινά κολασμένου ανθρώπου που αναζητά την εξιλέωση. Ο Μπινξ έχει πολλά προβλήματα, όπως το ότι δεν είναι ικανός να έχει μία σοβαρή ερωτική σχέση ή το ότι θεωρεί πιο σημαντικό να δει μία ταινία στο σινεμά παρά να εκφράσει τα συναισθήματα του σε εκείνους που τον αγαπάνε. Κι όμως ο ίδιος ο Μπινξ αναζητά μία πνευματική αφετηρία έτσι ώστε να ξεφύγει από τον πεζό εαυτό του, έτσι ώστε να ανακαλύψει κάτι πιο βαθύ.

Το βιβλίο μας ταξιδεύει σε μία Νέα Ορλεάνη που δεν υπάρχει πια, κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για κάποιον που θέλει να μάθει την ανθρωπολογία της δεκαετίας του '50 στην Αμερική. Μία Αμερική που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την σημερινή. Το “Σινεφίλ” με αυτόν τον τρόπο είναι κι ένα ιστορικό ντοκουμέντο της εποχής εκείνης που αργοσβήνει. Μίας εποχής πιο αγνής, πιο ρομαντικής αλλά ταυτόχρονα πιο βάναυσης όσο αφορά κάποια συναισθηματικά και σεξουαλικά ταμπού. Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή ενός αναγνώστη που του αρέσει να κοιτάει νοσταλγικά το παρελθόν και παράλληλα να μαθαίνει από την καλή λογοτεχνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ