ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Νίκος Κυπουργός... ακούει Νίκο Κυπουργό: Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Κυπουργός... ακούει Νίκο Κυπουργό: Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μία συνολική παρουσίαση διαφόρων ειδών μουσικής με τα οποία έχει ασχοληθεί ο Νίκος Κυπουργός, θα παρουσιαστεί σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, η σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου πρόκειται να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της καλλιτεχνικής διαδρομής του πολυβραβευμένου συνθέτη.

Όπως λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, πρόκειται για μουσική που έχει γράψει για τις τρεις αγάπες του: το μουσικό θέατρο, το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ στο σύνολό του το πρόγραμμα, με κάποιον τρόπο, συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη, την πόλη με τις ωραιότερες γι' αυτόν αναμνήσεις. Δηλώνει, επίσης, ότι επέλεξε αποσπάσματα από αγαπημένα του έργα και τα συνέδεσε μεταξύ τους, δημιουργώντας τις σουίτες που θα παρουσιαστούν.

«Δημιουργείς μία σουίτα για να δώσεις μία άλλη ζωή στη μουσική σου και τη δυνατότητα να ακουστεί ζωντανά. Διότι στον κινηματογράφο η μουσική ηχογραφείται και μένει εκεί, ενώ τις περισσότερες φορές δεν γράφεις μία ωραία μελωδία για να ελκύσεις τον κόσμο, αλλά για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες της σκηνής, η οποία μπορεί να θέλει σιωπή ή κάτι που να είναι ελάχιστα αντιληπτό από το αφτί του θεατή, προκειμένου να μην την καπελώσεις, αλλά να φωτίσεις την αθέατη πλευρά της. Το ίδιο ισχύει συχνά και στο θέατρο. Οπότε, για παράδειγμα, για να έχεις μία σουίτα από δέκα ταινίες, αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να διαλέξεις τα κατάλληλα στοιχεία και να τα συνδέσεις μεταξύ τους», λέει ο συνθέτης.

Ο ίδιος θα είναι θεατής στη σημερινή συναυλία, ενώ ο ρόλος του περιορίστηκε στο να επιμεληθεί το πρόγραμμα και να παρακολουθήσει τις πρόβες, στις οποίες, όπως είπε, επικρατεί πολύ ωραία ατμόσφαιρα και υπάρχει θετική διάθεση για συνεργασία.

«Από το σινεμά θα παρουσιάσουμε δύο σουίτες, μία για έγχορδα και πιάνο, κυρίως από ταινίες που είχαν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είχαν βραβευτεί, αλλά και μία βαλκανική για έγχορδα και κρουστά, από ταινίες που έχουν πιο ανατολίτικο χαρακτήρα. Επίσης θα ακουστεί ένα έργο που έγινε για μία ταινία ντοκιμαντέρ για το Γιάννη Μόραλη, μικρής διάρκειας, που αποτελεί αναφορά στο μινιμαλισμό», εξηγεί.

Στη συνέχεια του προγράμματος, στην ενότητα για θέατρο, ακολουθεί ένα έργο για πλήρη ορχήστρα, δηλαδή έγχορδα, πνευστά και κρουστά, με τίτλο «Ανδρομάχη» από την Ανδρομάχη του Ρακίνα, που είχε παιχτεί στην Επίδαυρο πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Τέλος, από την κατηγορία που αφορά σε αμιγώς μουσικό θέατρο, ο Νίκος Κυπουργός έχει κάνει μία σουίτα από τη Μήδεια του Μποστ, που παρουσιάστηκε το 2019 στη Λυρική Σκηνή. «Μου είχε αναθέσει τότε η Λυρική Σκηνή να κάνω μία οπερέτα -που εγώ ονομάζω "μουσική κωμωδία", για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ανέβηκε με τεράστιο cast, με μεγάλη ορχήστρα, με μικτή χορωδία ανδρών και γυναικών καθώς επίσης παιδική χορωδία και πολλούς σολίστ. Από όλο αυτό έκανα μία σουίτα διαρκείας περίπου μισής ώρας, που είναι όμως συμπυκνωμένο όλο το έργο του Μποστ» αναφέρει.

Υπό την έννοια αυτή, όπως τονίζει ο συνθέτης, το αφιέρωμα θα είναι μία ανασκόπηση των έργων του από τη δεκαετία του '90 και πριν, μέχρι τα πιο πρόσφατα, όπως «Η Μήδεια», που αν και γράφτηκε το '19, τη σουίτα της ολοκλήρωσε ο συνθέτης πριν από λίγες εβδομάδες. «Είμαι πολύ ευτυχής που θα τα ακούσω όλα αυτά συγκεντρωμένα και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη που έχει πολύ καλό κοινό», υπογραμμίζει.

Η συναυλία - αφιέρωμα «Νίκος Κυπουργός» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 21.00, στηην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ