ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Ένα βιβλίο μας βάζει κάτω από το δέρμα των σκοτεινών ενστίκτων

Bookreads: Ένα βιβλίο μας βάζει κάτω από το δέρμα των σκοτεινών ενστίκτων

Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα ένα βιβλίο που είχα διαβάσει πιο παλιά αλλά που πάντα ήθελα να γράψω κάτι γι’ αυτό.

Ο Μισέλ Φέιμπερ έγραψε ένα μυθιστόρημα που δεν μπορεί μάλλον κανείς να το κατατάξει κάπου συγκεκριμένα. Εμπεριέχει μέσα του πολλά είδη και συναισθήματα, τόπους του μυαλού αλλά και του σώματος. Ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, ένα μυθιστόρημα τρόμου, μια ιστορία μακάβρια, αλλά συγκλονιστική, γραμμένη με πνευματική διάθεση, θαυμαστή απλότητα και εκπληκτική ακρίβεια. Τι από όλα αυτά είναι το βιβλίο του Ολλανδού συγγραφέα Μισέλ Φέιμπερ «Κάτω από το δέρμα»; Ακόμη και σήμερα που το διαβάζω για δεύτερη φορά δεν μπορώ να το κατατάξω κάπου κι εκεί ακριβώς βρίσκεται και η μαγεία του.

Εξαιρετικό έργο από πολλές απόψεις, πολύπλευρο, σκοτεινό, μία λογοτεχνία που τίποτε δεν είναι αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που ουσιαστικά υπονοείται. Μια ελκυστική γυναίκα, που ταυτόχρονα είναι τερατόμορφη, ταξιδεύει αδιάκοπα στους αυτοκινητόδρομους της ορεινής Σκωτίας και σταματά μόνο για να πάρει στο αυτοκίνητό της άνδρες μυώδεις που κάνουν οτοστόπ. Ο συγγραφέας, με πρόσχημα το μυστήριο, μας παραπλανεί αρχικά, κάνοντάς μας να νομίζουμε ότι πρόκειται για ένα κλασικό αφήγημα αγωνίας, ενώ το «Κάτω από το δέρμα» θα εξελιχθεί σε μια απίστευτα παράξενη ιστορία.

Η ιστορία είναι τόσο απλή αλλά την ίδια στιγμή τόσο περίπλοκη που σε κάνει να ανατριχιάζεις όταν συνειδητοποιείς τι ακριβώς κάνει η πρωταγωνίστρια στους άντρες αυτούς. Θα μπορούσε κανείς κάλλιστα να το κατατάξει σε μία πρώιμη φεμινιστική λογοτεχνία, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να το βάλει σε κάποια καλή λίστα με επιστημονική φαντασία. Οι δρόμοι όπου η Άισερλει κινείται δεν είναι δρόμοι συνηθισμένοι, ο τρόπος με τον οποίο ρουφάει τη ζωή από όλους εκείνους του άντρες επίσης είναι κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ. Κι όμως το βιβλίο δεν είναι κλασική ιστορία τρόμου.

Ο Μισέλ Φέιμπερ μας χαρίζει ίσως το καλύτερο του βιβλίο και εννοείται πως δεν είναι τυχαίο που γυρίστηκε και σε μία πολύ καλή ταινία. Σκοτεινό, ξεκάθαρο αλλά ταυτόχρονα τόσο σκιώδες που σε τρομάζει όταν σε καλεί να το ανακαλύψεις πιο βαθιά, κάτω από το δέρμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ