ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: O «Επιβάτης» του Cormac McCarthy μας βυθίζει σε έναν σκοτεινό κόσμο

Bookreads: O «Επιβάτης» του Cormac McCarthy μας βυθίζει σε έναν σκοτεινό κόσμο

Ο μεγάλος Αμερικάνος συγγραφέας επιβεβαιώνει πως τα καλά μυθιστορήματα κρύβουν πίσω τους έντονο πόνο.

Όταν διάβασα για πρώτη φορά Cormac McCarthy νόμιζα πως κάποιος στον εκδοτικό οίκο είχε κάνει φρικτό λάθος. Δεν υπάρχουν τελείες, ούτε κόμματα. Ο τύπος γράφει σαν αυτόματο αλλά την ίδια στιγμή ο ρυθμός του και η γλώσσα του σε συνεπαίρνουν αμέσως. Δεν χωράει καμία περίσσια ανάσα μέσα στις σελίδες του.

Ο Cormac McCarthy είναι Αμερικανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Τα περισσότερα μυθιστορήματά του έχουν γίνει εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το «Ματωμένος μεσημβρινός», ( "Blood Meridian" ) (1985), το οποίο κέρδισε μια θέση στη λίστα του περιοδικού " Time" με τα «100 καλύτερα βιβλία στην αγγλική γλώσσα από το 1923 ως τις μέρες μας» , και το μυθιστόρημα «Ο δρόμος» ( "The Road" ) 2006, το οποίο κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ (Μυθοπλασίας) και το "James Tait Black Memorial Prize for Fiction".

Το μυθιστόρημα του «Ο Επιβάτης» μας μεταφέρει σε έναν υδάτινο κόσμο που στον βυθό του κρύβει τερατώδη μυστικά. Αυτό είναι το βιβλίο του Μπόμπι Γουέστερν, ενός ιδιοφυούς φυσικού πού εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα κι έγινε δύτης διάσωσης. Ο ίδιος είναι περίεργος κι έχει κάνει πολλά στη ζωή του. Έχει ταλέντο με τα νούμερα αλλά δεν το αποκαλύπτει εύκολα. Ζει κάπου στη Νέα Ορλεάνη και αγαπάει τη θάλασσα. Δεν μιλάει πολύ και αγαπάει τους φίλους του.

Τον στοιχειώνει διαρκώς η εικόνα του πεθαμένου πατέρα του (μέλους της ομάδας πού εφηύρε την ατομική βόμβα), ενώ μεγάλη οδύνη τού προκαλεί και η σκέψη της αδελφής του Αλίσια. Ο Γουέστερν είναι ένας άνθρωπος σιωπηλός αλλά πολύ δυνατός μέσα του. Ένας πολύ ελκυστικός χαρακτήρας που όμως κρύβει παράξενα μυστικά εντός του.

Όταν βουτά για να εντοπίσει ένα αεροπλάνο πού έπεσε στη θάλασσα και τούς δέκα επιβάτες του, βρίσκει μόνο εννιά. Από κει κι έπειτα περίεργα πράγματα αρχίζουν να του συμβαίνουν: φίλοι του εξαφανίζονται, τον παρακολουθεί το FBI, μπλοκάρεται ο τραπεζικός του λογαριασμός. Κάτι δεν πάει καλά με αυτή την υπόθεση και ο ίδιος δεν μπορεί να σταματήσει την περιέργεια του που μεγαλώνει.

Το «Ο Επιβάτης» είναι ένα βιβλίο που σε κρατάει ξύπνιο σε κάθε σελίδα και επιβεβαιώνει την ανωτερότητα του στυλ του Αμερικάνου συγγραφέα. Σε μία εξαιρετική μετάφραση από τον μάστορα Γιώργο Κυριαζή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ