ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Ο Roberto Bolaño φαντάστηκε έναν ανύπαρκτο κόσμο από την αρχή του

Bookreads: Ο Roberto Bolaño φαντάστηκε έναν ανύπαρκτο κόσμο από την αρχή του

Το βιβλίο του «Η Ναζιστική Λογοτεχνία στην Αμερική» είναι ένα βαθιά «τρολ» μνημείο, άψογα γραμμένο.

Στην αρχή μπερδεύεσαι για τα καλά, δεν ξέρεις αν ο τίτλος αλλά και το θέμα του βιβλίου είναι αληθινά, ο Bolaño έχει ένα έμφυτο ταλέντο να διηγείται ιστορίες, να δημιουργεί παραμύθια, παραμύθια για μεγάλους. Το βιβλίο «Η Ναζιστική Λογοτεχνία στην Αμερική» κάνει αυτό ακριβώς, σε αρπάζει από την πεζή σου πραγματικότητα και με μεγάλη δεξιοτεχνία σε πετάει σε έναν κόσμο γεμάτο φανταστικούς λογοτέχνες (οι οποίοι φυσικά δεν υπάρχουν, ούτε αυτοί αλλά ούτε και τα έργα τους).

Οι συγκεκριμένοι συγγραφείς όμως έχουν έναν κοινό παρανομαστή που είναι η αγάπη τους για τον Χίτλερ και την Ναζιστική Γερμανία. Όλο αυτό το πράγμα βρίσκεται μόνο μέσα στο μυαλό του Bolaño, είναι όμως τόσο καλά δοσμένο που αναρωτιέσαι αν όντως αυτά τα πρόσωπα κάποτε υπήρξαν.

Παρουσιάζοντας διάφορους συγγραφείς που επιδίδονται παράλληλα σε μαζικές δολοφονίες, δύο αδελφούς που συγγράφουν και κατευθύνουν μια συμμορία ποδοσφαιρόφιλων χουλιγκάνων, και έναν ποιητή ο οποίος σχηματίζει τους στίχους του στους αιθέρες, μέσα από τον καπνό που αφήνει η εξάτμιση του αεροπλάνου, η Ναζιστική λογοτεχνία στην Αμερική καταγράφει τις ζωές ενός εσμού ανθρώπων προερχόμενων από μια πτυχή της παγκόσμιας λογοτεχνίας που διακρίνεται για την εξωφρενικά γόνιμη φαντασία της.

Ο Bolaño το έγραψε όλο αυτό σε στυλ λεξικού για λογοτέχνες και η κάθε ιστορία χωρίζεται ανάλογα με το όνομα του συγγραφέα. Επίσης καταπληκτικό είναι και το τελικό Index το οποίο συγκεντρώνει έναν καταρράκτη (ανύπαρκτης) πληροφορίας η οποία όμως είναι ακραία απολαυστική.

Με πνεύμα καυστικό και δεξιοτεχνική ευφράδεια, αυτός ο εγκυκλοπαιδικός καταρράκτης φανταστικών Αμερικανών συγγραφέων, από το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο, είναι ένα αριστούργημα του Bolaño, τρομακτικά αστείο και αφάνταστα ευρηματικό, που τον έκανε διάσημο σε όλο το ισπανόφωνο κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ