ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: O Sebastian Barry υφαίνει την ιστορία μίας γυναίκας-φάντασμα

Bookreads: O Sebastian Barry υφαίνει την ιστορία μίας γυναίκας-φάντασμα

Μετά από πολύ σκάψιμο στην βιβλιοθήκη του πατρικού διάβασα ξανά αυτό το εκπληκτικό μυθιστόρημα.

Κατέβηκα Κρήτη στο πατρικό και πάντα το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να κρεμαστώ σαν λεμούριος από την βιβλιοθήκη και να χαζέψω τα βιβλία που με έβαλαν στον κόσμο της λογοτεχνίας. Μπορώ να κάθομαι για πολύ ώρα και να χαζεύω τις ράχες, σε τέτοιο βαθμό που η μάνα μου νομίζει πως έχω πάθει κάτι. Κάπως έτσι έβγαλα από το σκονισμένο του μέρος την Μυστική Γραφή του Sebastian Barry, ένα μυθιστόρημα πραγματικό θησαυρό. Η ιστορία είναι απλή, μία γυναίκα εκατόν χρονών εξομολογείται στο χαρτί τη ζωή της στην Ιρλανδία των αρχών του εικοστού αιώνα. Σαν σύλληψη σεναρίου δεν είναι κάτι φοβερό, εκεί όμως που το βιβλίο σε κερδίζει είναι η συγκινητική του γραφή. Κάθε πρόταση είναι και μία καλή αιτία να σου έρθουν δάκρυα στα μάτια.

H κυρία ΜακΝάλτι γράφει μέσα από το ίδρυμα που είναι κλεισμένη τα τελευταία 50 χρόνια και τα λέει όλα, με τρόπο όμως τόσο δυνατό που κυριολεκτικά τα γεγονότα παύουν να έχουν σημασία. Ο Barry έχει έναν πολύ παράξενο τρόπο να είναι ωμός αλλά την ίδια στιγμή απέραντα τρυφερός με τους χαρακτήρες του. Οι περιγραφές του είναι συγκλονιστικές και το πετυχαίνουν με πολύ απλές λέξεις, χωρίς πολλά στολίδια ή κόλπα της πλοκής.

Για κάποιο λόγο αυτή η κυρία βρίσκεται σε αυτό το απαρχαιωμένο άσυλο φρενοβλαβών και ο αναγνώστης γυρνώντας τις σελίδες ανακαλύπτει με το σταγονόμετρο τον λόγο του εγκλεισμού της εκεί. Με την βοήθεια των αφηγήσεων του αρχίατρου και φίλου της ΜακΝάλτι, ξεμπερδεύουμε το περίπλοκο κουβάρι της ζωής της μυστήριας αυτής γυναίκας.

Το κλειδί σε όλη την ιστορία είναι ένα και μόνο γεγονός που θα συμβεί μέσα στον εμφύλιο που ξεσπά στην Ιρλανδία. Από τότε η ζωή της κυρίας ΜακΝάλτι θα αλλάξει ριζικά. Το βιβλιο προσφέρει αναγνωστική απόλαυση σε όλους όσους αναζητούν ένα δυνατό αφηγητή που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω αλλά που την ίδια στιγμή είναι απέραντα τρυφερός και ρεαλιστής και δεν συγχωρεί τίποτα στον εαυτό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ