ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς τo ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ έδωσε έμπνευση στους ακτιβιστές

Πώς τo ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ έδωσε έμπνευση στους ακτιβιστές
Το ξενοδοχείο του εκκεντρικού καλλιτέχνη στη Βηθλεέμ NurPhoto / Getty images

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη γυρίζεται στο διάσημο ακίνητο του μυστήριου καλλιτέχνη Banksy στη Βηθλεέμ, με διάσημους Παλαιστίνιους celebrities να αφηγούνται τις ανθρώπινες ιστορίες ενός καταπιεσμένου έθνους.

Το ντοκιμαντέρ «Walled Off», πήρε το όνομά του από ένα ξενοδοχείο που ανήκει στον ανώνυμο Βρετανό street artist Banksy στη βιβλική πόλη της Βηθλεέμ.

Βρίσκεται λίγα βήματα από το τείχος που χωρίζει τους Ισραηλινούς από τους Παλαιστίνιους και αυτοχαρακτηρίζεται ως το ξενοδοχείο με τη «χειρότερη θέα στον κόσμο».

Στο εσωτερικό, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με έργα τέχνης του Banksy που απεικονίζουν σατιρικές απόψεις για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση.

Διαθέτει επίσης ένα μουσείο αφιερωμένο στην ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με το διαχωριστικό τείχος και στην παροχή ιστορικού πλαισίου για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία ενός λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του.

Ο σκηνοθέτης Vin Arfuso ένωσε τις δυνάμεις του με διάφορους καλλιτέχνες όπως είναι οι Anwar Hadid, ο Roger Waters των Pink Floyd και ο εγγονός του Nelson Mandela, Kweku Mandela.

«Το να είσαι Παλαιστίνιος εδώ είναι κάτι πολύ, πολύ μοναδικό. Μόλις συναντήσεις έναν άλλο Παλαιστίνιο, αυτόματα υπάρχει αυτή η σύνδεση γιατί ξέρεις ότι ξέρουν και ξέρουν ότι ξέρεις... Είτε είναι στα mainstream μέσα ενημέρωσης είτε στο Χόλιγουντ, η παλαιστινιακή υπόθεση ή η παλαιστινιακή αφήγηση δεν έχει ποτέ αναπαρασταθεί με ακρίβεια», εξηγεί ο Arfuso.

Η ταινία εναλλάσσεται ανάμεσα σε σκηνές από το ξενοδοχείο και ιστορικά πλάνα της σύγκρουσης δεκαετιών, με λεπτομέρειες για γεγονότα που οι κινηματογραφιστές λένε ότι έχουν παραποιηθεί από τα μέσα ενημέρωσης.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να επικοινωνήσει κανείς μέσω της τέχνης, ιδιαίτερα ένα θέμα σκληρό όπως είναι η κατοχή», προσθέτει ο Arfuso.

Και συνεχίζει:

«Η δημιουργία ταινιών από μόνη της ως μέσο είναι τέχνη. Το ίδιο το ξενοδοχείο είναι ένα έργο τέχνης».

343447386_534551245512705_793994984432563733_n.jpg
Έργο του Bansky σε ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου / Anthony ASAEL / Contributor - Getty Images

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα.

Πολλά ακόμη εκατομμύρια ζουν στο εξωτερικό, είτε ως πρόσφυγες είτε έχοντας πλέον εγκατασταθεί σε άλλες χώρες.

«Έχω δει πολλούς Παλαιστίνιους να με πλησιάζουν και να μου λένε κάποια στιγμή στη ζωή τους ότι σχεδόν φοβόντουσαν να πουν ότι είναι Παλαιστίνιοι», είπε ο σκηνοθέτης.

«Και καθώς συναντάς περισσότερους Παλαιστίνιους, συνειδητοποιείς ότι θέλουν απλώς να εκφραστούν όπως οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο. Δεν θέλουν να τους βλέπουν ως απλά θύματα. Δεν θέλουν να τους βλέπουν μόνο ως δίκαιους ανθρώπους που ζουν υπό κατοχή» συμπλήρωσε.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά από πόλεμο το 1967 και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας τα θεωρεί κατεχόμενα εδάφη.

Το Ισραήλ θεωρεί την Ανατολική και τη Δυτική Ιερουσαλήμ «ενωμένη πρωτεύουσά» του και έχει γεμίσει τη Δυτική Όχθη με εβραϊκούς οικισμούς.

Ο φόβος της λογοκρισίας ώθησε τους κινηματογραφιστές να κυκλοφορήσουν την ταινία ανεξάρτητα, στον δικό της ιστότοπο.

Ο Arfuso εξήγησε ότι ήθελε να θέσει ένα πρότυπο για τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές, να δείξει πως δεν χρειάζονται την έγκριση της κινηματογραφικής βιομηχανίας για να κάνουν μια ταινία με μεγάλα ονόματα και να δημιουργήσουν... θόρυβο.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου όταν κλιμακώθηκε η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και το Ισραήλ αντιμετώπιζε μαζικές διαμαρτυρίες.

How Banksy's Bethlehem hotel inspired celebrity activists to tell the Palestinian story, by Zeena Saifi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ