ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βίνσεντ Βαν Γκογκ: O εξπρεσιονιστής viral... Ολλανδός

Βίνσεντ Βαν Γκογκ: O εξπρεσιονιστής viral... Ολλανδός

Ένας καταραμένος καλλιτέχνης ή μια ιδιοφυΐα πέρα από την εποχή του; Το πιο πιθανό και τα δύο. Όποια και αν είναι η αλήθεια ο Βαν Γκογκ εξακολουθεί να μαγεύει φιλότεχνους και καλλιτέχνες του σήμερα, ιστορικούς τέχνης και εραστές της ονειρικής παλέτας του.

Συνεχίζοντας τον μύθο, ένα σημειωματάριο του γεμάτο από ανέκδοτα μέχρι σήμερα σχέδια του Βίνσεντ Βαν Γκογκ βρέθηκε τυχαία και θα εκδοθεί σε βιβλίο τον Νοέμβριο ταυτόχρονα σε πολλές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Seuil.

"Το τετράδιο αυτό το γνωρίζουν μόνο οι ιδιοκτήτες του, εγώ ο ίδιος και ο εκδότης", εκμυστηρεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπερνάρ Κομάν, ο υπεύθυνος της έκδοσης του έργου που θα τιτλοφορείται "Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Η ομίχλη της Αρλ, το ανακτημένο τετράδιο". "Είναι εκπληκτικό, φανταστικό", τόνισε.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσα σχέδια περιέχονται στο τετράδιο ("σημαντικός αριθμός σχεδίων, περισσότερων από δέκα" είπε ο Κομάν), πόσες σελίδες θα έχει το βιβλίο και ποια θα είναι η τιμή του. Έχει διευκρινιστεί όμως από τον εκδοτικό οίκο Seuil ότι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία και κατόπιν σε άλλες χώρες.

Η διαχρονική γοητεία του Βαν Γκογκ έγινε viral

Mόλις πριν κάποια 24ωρα ο Τούρκος εικαστικός Garip Ay χρησιμοποίησε την αρχαία τεχνική Ebru για να μαγέψει με τις ζωντανές εικόνες του επάνω στην επιφάνεια του νερού τη δική του εκδοχή της "Έναστρης Νύχτας" (Starry Night). Το βίντεο, στο οποίο καταγράφεται η σχολαστική εργασία του Ay για την δημιουργία του πίνακα, προτού στροβιλιστούν τα χρώματα για το επόμενο έργο τέχνης του, έχουν δει περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη σελίδα του στο Facebook.

"Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους μεγάλους καλλιτέχνες που με ενέπνευσαν, όπως έκανα και με το πρόσφατο αφιέρωμά μου στον Βαν Γκογκ" είπε στο CNN ο καλλιτέχνης που κάνει το νερό ένα καμβά λυρικό. Στη συνέχεια, προσθέτοντας μια ουσία γνωστή ως καρραγενάνη για να γίνει πιο πυκνό το υγρό, τοποθέτησε τις πινελιές του στην επιφάνεια για μια λαμπερή νύχτα πέρα από τα στοιχεία της φύσης.

joTOggYKCAvNC

ΔΗΜΟΦΙΛΗ