ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πικάσο που αξίζει περισσότερα από $45 εκατομμύρια

Ο Πικάσο που αξίζει περισσότερα από $45 εκατομμύρια

Τα έργα του Πάμπλο Πικάσο κοσμούν κάθε συλλογή τέχνης και τοίχους εμβληματικών μουσείων που διηγούνται τον πολιτισμό του 20ου αιώνα. Από το MoMA στην Tate Modern του Λονδίνου ο Πικάσο εξακολουθεί να απολαμβάνει τη δημοφιλία με τις φιγούρες και τις εικόνες του, είτε μέσα από το πρίσμα του κυβισμού, είτε όχι.

Ο πίνακας του "Femme Assise" (1909), είναι ένα από τα πρώτα κυβιστικά έργα του καλλιτέχνη και αναμένεται να αγγίξει τα $40 εκατομμύρια στην επερχόμενη δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πίνακας απεικονίζει την ερωμένη και μοντέλο του καλλιτέχνη, Fernande Olivier.

"Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο έργο" λέει η Helena Newman των Sotheby's. "Τα περισσότερα έργα του Πικάσο από αυτή τη δημιουργική του περίοδο, ανήκουν σε Μουσεία" λέει για τον πίνακα του καλλιτέχνη που αναζητάει τον επόμενο ιδιοκτήτη του, καθιερώνοντας αυτό που γνωρίζουν όλοι στην αγορά τέχνης.

Ο Πάμπλο Πικάσο θα συνεχίσει να είναι ένα ζωγράφος που αξίζει πολλά στις αίθουσες όπου η τέχνη δημοπρατείται. Όπως αναφέρει το CNN ο σημερινός ιδιοκτήτης, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται, αγόρασε τον πίνακα το 1973 αντί μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Σήμερα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα $45 εκατομμύρια, μια λαμπρή ένδειξη ευφυούς επένδυσης. Βέβαια αυτή η τιμή δεν αγγίζει τα $179,3 εκατομμύρια δολάρια (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας του οίκου) ενός άλλου αριστουργήματος από τον Καταλανό καλλιτέχνη.

Ο πιο ακριβός πίνακας του Πάμπλο Πικάσο

picasso mainimage

Έντεκα λεπτά τηλεφωνικών προσφορών χρειάστηκαν πριν πωληθεί περίπου $40 εκατομμύρια περισσότερα από τα $140 εκατομμύρια που είχε αρχικά εκτιμηθεί από τον οίκο Christie's το αριστούργημα του Πικάσο, "Οι Γυναίκες του Αλγερίου" (Les femmes d' Alger).

"Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι υπέροχος.Είναι πολύ μεγάλος και εντυπωσιακός. Θα προσδώσει πραγματικά γόητρο σε έναν μεγάλο συλλέκτη" δήλωνε πριν την έναρξη της δημοπρασίας ο Philip Hoffman, διευθύνων σύμβουλο της Τέχνης του Fine Art Fund Group.

Το έργο του Πικάσο έκανε ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Μέχρι σήμερα η ελαιογραφία "Nafea Faa Ipoipo" (Πότε θα παντρευτείς;) του Πολ Γκογκέν εξακολουθεί να είναι το πιο ακριβό έργο τέχνης που δημοπρατήθηκε ποτέ με τιμή πώλησης τα $300 εκατομμύρια ευρώ.

Paul Gauguin Nafea Faa Ipoipo 1892 oil on canvas 101 x 77 cm

ΔΗΜΟΦΙΛΗ