ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς ο Ρότζερ Γουότερς έφτασε να χαρακτηρίζεται ναζιστής

Πώς ο Ρότζερ Γουότερς έφτασε να χαρακτηρίζεται ναζιστής
Πολλές εβραϊκές ομάδες, πολιτικοί και μια συμμαχία ομάδων της κοινωνίας των πολιτών συγκεντρώθηκαν για μια τελετή μνήμης και μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε μια συναυλία του Γουότερς στη Φρανκφούρτη το βράδυ της Κυριακής. (AP Photo/Chris Pizzello)

Πώς είναι δυνατόν κανείς να κατηγορήσει τον άνθρωπο πίσω από το θρυλικό αντι-φασιστικό και αντι-ναζιστικό άλμπουμ «The Wall» των Pink Floyd πως είναι υπέρμαχος του ναζισμού και του φασισμού;

Μάλλον μία παράξενη δήλωση για να την κάνει κανείς.

Κι όμως κάποιοι, μάλλον κοντόφθαλμοι και άσχετοι με κάθε είδους τέχνη, θεώρησαν πως ο διάσημος καλλιτέχνης, επειδή φόρεσε ένα κουστούμι που φοράει εδώ και 30 χρόνια επί σκηνής για να αναβιώσει το show του «The Wall», ξαφνικά έγινε ναζιστής από το πουθενά.

Όλο το παραπάνω σκηνικό έγινε σε συναυλία που έδωσε πρόσφατα ο Γουότερς στο Βερολίνο για την αναβίωση του διάσημου άλμπουμ των Pink Floyd.

Από εκεί άρχισαν οι αβάσιμες κατηγορίες πως είναι ναζιστής. Το πράγμα όμως είχε και συνέχεια...

Πολλές εβραϊκές ομάδες, πολιτικοί και μια συμμαχία ομάδων της κοινωνίας των πολιτών συγκεντρώθηκαν για μια τελετή μνήμης και μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε μια συναυλία του Γουότερς στη Φρανκφούρτη το βράδυ της Κυριακής.

Κατηγορούν τον συνιδρυτή των Pink Floyd για αντισημιτισμό – έναν ισχυρισμό που αρνείται φυσικά ο ίδιος.

Ο Γουότερς έχεi προκαλέσει την οργή τους για την υποστήριξή του στο κίνημα παλιστινιακό κίνημα BDS, το οποίο ζητά μποϊκοτάζ και κυρώσεις κατά του Ισραήλ.

Οι αρχές της Φρανκφούρτης είχαν αρχικά προσπαθήσει να αποτρέψουν τη διεξαγωγή της συναυλίας, αλλά ο Γουότερς αμφισβήτησε επιτυχώς την κίνηση σε τοπικό δικαστήριο.

AP23148530219319.jpg
Κατηγορούν τον συνιδρυτή των Pink Floyd για αντισημιτισμό – έναν ισχυρισμό που αρνείται φυσικά ο ίδιος. (AP Photo/Michael Probst)

Η συναυλία έλαβε χώρα στο Festhalle της πόλης, το μέρος όπου τον Νοέμβριο του 1938 περισσότεροι από 3.000 Εβραίοι συγκεντρώθηκαν από τους Ναζί, ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν και αργότερα απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπερασπίστηκαν τον Γουότερς, λέγοντας ότι η παράσταση ήταν μια αναπαράσταση σατιρικών σκηνών από την ταινία «The Wall» με πρωταγωνιστή τον ροκ σταρ που έγινε ακτιβιστής, Μπομπ Γκέλντοφ, και ότι ο Γουότερς είχε φορέσει το ίδιο κοστούμι σε προηγούμενες συναυλίες του.

Τα ναζιστικά σύμβολα, οι σημαίες και οι στολές απαγορεύονται στη Γερμανία.

Ο Γουότερς ερευνάται βάσει χωριστού νόμου για υποψία «υποκίνησης του λαού», ανέφερε η αστυνομία.

Φυσικά όλο αυτό είναι απλά για γέλια (ή για κλάματα καλύτερα) μιας και ο Γουότερς το κάνει αυτό χρόνια και στα πλαίσια της τέχνης του.

Η στολή που φορούσε ο Γουότερς «θεωρείται ικανή να παραβιάσει την αξιοπρέπεια των θυμάτων, καθώς και να εγκρίνει, να εξυμνεί ή να δικαιολογεί τη βίαιη και αυθαίρετη διακυβέρνηση του ναζιστικού καθεστώτος με τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Γουότερς όμως δεν το άφησε έτσι και απευθύνθηκε σε ανώτερο δικαστήριο όπου και τελικά δικαιώθηκε, οπότε και δεν ακυρώθηκε καμία από τις συναυλίες του.

Άλλες γερμανικές πόλεις, όπως το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και η Κολωνία προσπάθησαν να ακυρώσουν τις συναυλίες του Γουότερς, αφού εβραϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων, τον κατηγόρησαν για αντισημιτισμό.

Ο ίδιος δήλωσε στο Twitter πως πίσω από τις κατηγορίες κρύβεται ένα ύπουλο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του.

Σε συνέντευξή του στην αρχή του μήνα στην podcaster Κέιτι Χάλπερ, o Γουότερς δήλωσε:

«Θα πρέπει να μου επιτρέπεται να γίνει ένα σόου, γιατί μιλάμε για θέατρο αγάπη μου. Η ιδέα ότι δεν μπορεί κανένας να φορέσει ένα γ@@@@@@@ κουστούμι των ναζί ποτέ, για να κάνει οτιδήποτε, σε ένα θέατρο ή σε κινηματογράφο, είναι, φυσικά γελοίος».

«Είναι παρωδία» κατέληξε λέγοντας.

Εδώ, για την ιστορία, θα πρέπει να προσθέσουμε πως ο πατέρας του Γουότερς πέθανε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γιος του δεν τον γνώρισε ποτέ.

Ο πατέρας του Γουότερς, ο υπολοχαγός Έρικ Φλέτσερ Γουότερς, σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος όταν ο γιος του ήταν πέντε μηνών.

Ο πατέρας του είναι κεντρικός χαρακτήρας στο «The Wall» των Pink Floyd, στο οποίο ο διαταραγμένος πρωταγωνιστής, ο Pink, μεγαλώνει και λαχταρά για μια πατρική φιγούρα.

«Ήμουν πολύ θυμωμένος», είπε ο Γουότερς για το ότι δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του.


«Επειδή έλειπε στον πόλεμο, υποτίθεται ότι σκοτώθηκε αλλά δε μάθαμε ποτέ ακριβώς που βρίσκεται το σώμα του, όταν ήμουν μικρός περίμενα να γυρίσει σπίτι».

Μετά από χρόνια και με την βοήθεια ενός άλλου στρατιώτη που πολέμησε με τον πατέρα του, διαπιστώθηκε πως ο πατέρας του διάσημου τραγουδιστή σκοτώθηκε στη μάχη, το 1944, κάπου κοντά στο Άντσιο της Ιταλίας, μέσα σε ένα χαράκωμα, μετά από σφοδρά πυρά που δέχτηκε από Γερμανούς.

Φυσικά αυτή η ιστορία κάνει ακόμη πιο άτοπα τα δημοσιεύαματα που υποστηρίζουν πως ο Ρότζερ Γουότερς είναι φιλοναζί ή κάτι το οτιδήποτε κοντά σε φασίστα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ