ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tο «Blood & Gold» είναι -ίσως- ότι καλύτερο έχει κάνει το Netflix για το 2023

Tο «Blood & Gold» είναι -ίσως- ότι καλύτερο έχει κάνει το Netflix για το 2023
Με την τελευταία του προσφορά στο είδος με την ονομασία Blood & Gold, το Netflix μεταφέρει το σκηνικό από την αμερικανική Άγρια Δύση στη Γερμανία, στην τελευταία δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. photo: Netflix

Προς μεγάλη μας χαρά, το γουέστερν κινηματογραφικό είδος παρέμεινε στον 21ο αιώνα και έχει ακόμη να δώσει πολλά. Από τα έργα μερικών από τους καλύτερους Αμερικανούς δημιουργούς (Django Unchained και Hateful Eight του Tarantino, No Country For Old Men των Brothers Coen) μέχρι την τεράστια συλλογή του Spaghetti Western, τα θέματα και ο ρυθμός του δυτικού κινηματογράφου φαίνεται να έχουν ακόμα απήχηση στο κοινό που έχει περάσει πολύ πέρα από την ακμή του στα μέσα του 20ού αιώνα.

Από την πλευρά του, το Netflix φαίνεται να απολαμβάνει αυτή την ιδέα. Ο streaming κολοσσός έχει δημιουργήσει πολλές ταινίες western τα τελευταία χρόνια με πολλούς επαίνους από τους κριτικούς, συμπεριλαμβανομένων των υποψήφιων για Όσκαρ The Power of the Dog και το The Ballad of Buster Scruggs, καθώς και άλλων πολύ καλών παραγωγών, όπως το The Harder They Fall και Concrete Cowboy.

Με την τελευταία του προσφορά στο είδος με την ονομασία Blood & Gold, το Netflix μεταφέρει το σκηνικό από την αμερικανική Παλιά Δύση στη Γερμανία, στην τελευταία δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Και το κάνει πολύ καλά. Ναι, η ταινία τα σπάει σε όλα της, σε ρυθμό, σε ερμηνείες, σε ειδικά εφέ, σε αίμα, σε συναίσθημα, σε όλα. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλές ταινίες που θεωρούνται αριστουργήματα στο είδος αυτό.

Επιτέλους βλέπουμε και μία καλή ταινία στο Netflix. Τελευταία δεν τα πάνε και πολύ καλά μιας και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα γούστα μας που βρίσκονται αρκετά ψηλά με τόσες καλές ταινίες που έχουμε δει στο παρελθόν.

Είναι άνοιξη του 1945 και η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον Γερμανό λιποτάκτη Χάινριχ (Robert Maaser), μια νεαρή και θαρραλέα αγρότισσα Έλσα (Marie Hacke) – και μια ολόκληρη στρατιά Ναζί SS που θέλουν να τους σκοτώσουν όλους και να φύγουν με το χρήμα.

Στο δρόμο του προς το σπίτι από το μέτωπο για να βρει την κόρη του, ο Χάινριχ σκοντάφτει στα νύχια ενός επιδρομικού στρατεύματος των SS που σκορπάνε το θάνατο.

Ο αρχηγός τους (Alexander Scheer) τον αφήνει κρεμασμένο σε ένα δέντρο για να πεθάνει, μόνο για να τον ανακαλύψει και να τον σώσει την τελευταία στιγμή η Έλσα, η οποία τον κρύβει στη φάρμα της.

Εν τω μεταξύ, τα SS ψάχνουν για έναν εβραϊκό θησαυρό κρυμμένο σε ένα κοντινό χωριό, συναντώντας την σκληρή αντίσταση από τους κουρασμένους χωρικούς που θέλουν να κρατήσουν τον θησαυρό για τον εαυτό τους.

Σύντομα, ο Χάινριχ και η Έλσα παρασύρονται άθελά τους σε ένα γεμάτο δράση κυνήγι για τον χρυσό, που καταλήγει σε μια αιματηρή αναμέτρηση στην εκκλησία του χωριού.

Και το αίμα είναι πραγματικά πολύ, αίμα με τους κουβάδες, αίμα να φάνε και οι κότες.

Η ταινία πετυχαίνει τον σκοπό της που είναι να διασκεδάσει αλλά το κάνει με τον καλύτερο και ποιοτικότερο τρόπο.

Αξίζει να την δεις σίγουρα, θα σου αναζωπυρώσει την όρεξη για westerns αλλά και για ταινίες του Β' Παγκοσμίου και στο τέλος δεν θα αισθανθείς πως έχασες δύο ώρες από τη ζωή σου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ