ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για τον Γερμανό φιλέλληνα Ντάνιελ Έλστερ στο Μουσείο Φιλελληνισμού

Εκδήλωση για τον Γερμανό φιλέλληνα Ντάνιελ Έλστερ στο Μουσείο Φιλελληνισμού
O Κώστας Παπαηλιού κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Οι περιπέτειες του επίατρου Ντάνιελ Έλστερ στην Ελλάδα του ’21» Screen Grab/YouTube/ Εκδόσεις Παρισιάνου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31/5/23 στο Μουσείο Φιλελληνισμού (Ζησιμοπούλου 12) η παρουσίαση του βιβλίου των Κώστα Παπαηλιού και Ρεγγίνας Μανουσάκη «Οι περιπέτειες του επίατρου Ντάνιελ Έλστερ στην Ελλάδα του ’21», από τις Εκδόσεις Παρισιάνου.

Πρόκειται για τον πέμπτο τόμο της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης», της πολύτομης εκδοτικής σειράς που εγκαινίασαν προ διετίας οι Εκδόσεις Παρισιάνου προκειμένου να τιμήσουν τη δισεκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Χάρη στην άοκνη φροντίδα του Κώστα Παπαηλιού και των Εκδόσεων Παρισιάνου, η πρωτότυπη αυτή σειρά συνεχίζεται, φέρνοντας στο φως σπάνια τεκμήρια και δυσεύρετο αρχειακό υλικό, εμπλουτίζοντας ως εκ τούτου με έργα υποδομής τη σχετική βιβλιογραφία.

Ο Γερμανός φιλέλληνας Ντάνιελ Έλστερ υπηρέτησε ως επίατρος στο Τάγμα των Φιλελλήνων το 1822 και αφού επέζησε της ολέθριας Μάχης του Πέτα, έπειτα από πολλές περιπέτειες, γύρισε στην πατρίδα του και έκανε καριέρα ως διάσημος μουσικός. Μαζί με τον φίλο του ρομαντικό συγγραφέα Λούντβιχ Μπέχσταϊν συνέγραψε εκτενή απομνημονεύματα, στα οποία περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ταραχώδης ζωή του.

Στο βιβλίο του Έλστερ, ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον έχουν οι λεπτομερείς περιγραφές κομβικών γεγονότων όπως η Μάχη του Πέτα και σημαντικών προσωπικοτήτων του 1821, όπως του Κολοκοτρώνη, του Ανδρούτσου, του Νικηταρά και του Μαυροκορδάτου.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Κωνσταντίνος Βελέντζας,πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), ο Θοδωρής Κουτσογιάννης, έφορος της Συλλογής έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, και ο Κώστας Παπαηλιού, συγγραφέας και επιμελητής της σειράς.

Ο Κωνσταντίνος Βελέντζας, αφού καλωσόρισε το κοινό, στην εισήγησή του έθεσε σε γενικές γραμμές το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε ο φιλελληνισμός.

Ο Θοδωρής Κουτσογιάννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία αλλά και στην εκδοτική αρτιότητα της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» επαινώντας τη ζέση και την ερευνητική υπευθυνότητα των συγγραφέων, ενώ ο Κώστας Παπαηλιού αφηγήθηκε γλαφυρά τον βίο και την πολιτεία του Ντάνιελ Έλστερ παρουσιάζοντας διαφάνειες από την πλούσια εικονογράφηση του βιβλίου.

Σελίδες από το ημερολόγιο του Ντάνιελ Έλστερ διάβασε ο ηθοποιός Ιορδάνης Καλέσης, ενώ ο μουσικός Βαγγέλης Κωνσταντινόπουλος συνόδευσε τις απαγγελίες με την κιθάρα του.

Αμφότεροι απέσπασαν επαινετικά σχόλια για τις ερμηνείες τους.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης το κοινό υπέβαλε ερωτήσεις στους ομιλητές και ακολούθησε ζωηρή συζήτηση που συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου συνοδεία ποτών και εδεσμάτων.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του Μουσείου και να θαυμάσει τα πολύτιμα εκθέματα της φιλελληνικής συλλογής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ