ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στην Επιφάνεια»: Έκθεση με ευρήματα από την ανασκαφή του μετρό στον Πειραιά

«Στην Επιφάνεια»: Έκθεση με ευρήματα από την ανασκαφή του μετρό στον Πειραιά
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

Σπάνια ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, στο κατασκευαστικό έργο της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο: «Στην Επιφάνεια», που φιλοξενείται στο νέο εκθεσιακό χώρο του Πειραιά, "Ξυλαποθήκη".

Την έκθεση διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με την "Αττικό Μετρό Α.Ε" και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μία συλλογή από φωτογραφίες και βίντεο φέρνουν στην επιφάνεια τις διαδικασίες που εξελίσσονται παράλληλα σε διαφορετικά σημεία του έργου, κάτω από τη γη και πίσω από τις εργοταξιακές περιφράξεις. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, με ξεναγό τον φωτογραφικό και κινηματογραφικό φακό ο επισκέπτης περιηγείται σε αθέατους τόπους: από τις αρχαίες σήραγγες, τις δεξαμενές και το ρωμαϊκό υδραγωγείο, στις σύγχρονες σήραγγες των υπόγειων σταθμών του Μετρό και στα εργαστήρια συντήρησης της ανασκαφής.

IMG 7218

Εστιάζει στις σύγχρονες διεπιστημονικές μεθόδους που εφαρμόζονται για τη συλλογή και τεκμηρίωση των αρχαιολογικών δεδομένων στο πλαίσιο ενός μεγάλου κοινωφελούς έργου, όπως είναι η κατασκευή του υπόγειου σιδηροδρόμου. Αφηγείται με σύγχρονα εποπτικά μέσα τις ιστορίες πίσω από τις κατασκευές, αυτές που φτιάχτηκαν σε μακρινές εποχές αλλά και τις σύγχρονες.

IMG 7219

Στο σύγχρονο βιομηχανικό κτήριο όπου φιλοξενείται η έκθεση λειτουργεί παράλληλα και το εργαστήριο συντήρησης και καταγραφής των ευρημάτων που προήλθαν από τις ανασκαφές του Μετρό στον Πειραιά. Πιλοτικά, για ένα δοκιμαστικό τουλάχιστον διάστημα, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί από τους εξώστες του κτηρίου την προσπάθεια των ανθρώπων να συντηρήσουν, να αναδείξουν και να μελετήσουν τα αρχαία κατάλοιπα.

triptixo final 2

Από το φθινόπωρο την έκθεση θα πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε τα παιδιά να κατανοούν πως γίνεται μια ανασκαφή και πώς συντηρούνται τα ευρήματα.

Η περιοδική έκθεση θα λειτουργήσει ώσπου να ολοκληρωθεί το έργο του Μετρό. Ημέρες και ώρες επισκέψεων της έκθεσης είναι εξής: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή 9:00 - 17:00, Πέμπτη και Παρασκευή 12:00 - 20:00.

IMG 7220

Στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σχεδιάζεται να λειτουργήσει μόνιμη έκθεση, όπως προβλέπει σχετική Υπουργική Απόφαση. Θα είναι ένας θεματικός αρχαιολογικά σταθμός Μετρό, καθώς θα παρουσιάζει αποκλειστικά ευρήματα από την υδροδότηση της αρχαίας πόλης, με πυρήνα τρεις δεξαμενές ύδατος.

IMG 7224

ΔΗΜΟΦΙΛΗ