ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Οι Protomartyr τιμούν για άλλη μία φορά τις post punk ρίζες τους

Record Digging: Οι Protomartyr τιμούν για άλλη μία φορά τις post punk ρίζες τους
Οι Protomartyr ανοίγουν δρόμο μέσα στο σκοτάδι με thrashing κιθάρες και μπερδεμένα μπάσα και φυσικά πάντα με πρώτη αιχμή τη φωνή του Casey. photo: Bandcamp

Όλα τα άλμπουμ των Protomartyr ιστορικά ανταμείβουν την υπομονή - στενές, επαναλαμβανόμενες ακροάσεις σε ακουστικά με τους στίχους πάντα στο χέρι. Ξεκίνησαν την καριέρα τους αρκετά δυνατά σε ένα underground περιβάλλον του Ντιτρόιτ και πλέον θεωρούνται μία από τις πιο δυνατές post punk μπάντες εκεί έξω, με έναν frontman που συνδυάζει έναν λίγο πιο sober David Yow, που υμνεί την κακή μοίρα του και όλα τα ευτράπελα ενός παράξενου βίου.

Μία μπάντα που μας έρχεται από ένα μετά-βιομηχανικό Ντιτρόιτ και που είναι ικανή να σε ανεβάσει με…«κατεβαστικούς» στίχους. Στο τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο «Formal Growth in the Desert» τα πράγματα γίνονται όλο και πιο «σφιχτά». Ο Joe Casey (φωνητικά), ο Greg Ahee (κιθάρα), ο Scott Davidson (μπάσο) και ο Alex Leonard (ντραμς) παίρνουν το δελεαστικά μαύρο ροκ των Bad Seeds και του δίνουν μία ένεση μπότοξ. Η παραγωγή είναι πολύ δεμένη και αυτό φυσικά οφείλεται και στην ίδια την μπάντα, που μετά από τόσα χρόνια και τόσες εμφανίσεις, έχει πλέον μάθει να παίζει σωστά.

Πολλές φορές τραγικά γεγονότα στις ζωές των καλλιτεχνών είναι ικανά να πυροδοτήσουν καταπληκτικά άλμπουμ και συνθέσεις. Ακριβώς αυτό έγινε με το «Formal Growth in the Desert». Ο Joe Casey έχασε τη μητέρα του, κι αυτό τον έκανε να γράψει μερικούς από τους πιο σκοτεινούς στίχους στην καριέρα του.

Οι Protomartyr ανοίγουν δρόμο μέσα στο σκοτάδι με thrashing κιθάρες και μπερδεμένα μπάσα και φυσικά πάντα με πρώτη αιχμή τη φωνή του Casey. Ο Casey, με το σήμα κατατεθέν μουρμουρητό του, σκέφτεται για θάνατο, ομάδες του ράγκμπι αλλά και εραστές που πεθαίνουν μέσα σε αυτοκίνητα.

Μέσω των στίχων του «Formal Growth in the Desert» η μπάντα τιμάει την μητέρα του Casey, με τον μοναδικό τρόπο που ξέρει. Η μουσική έχει χάσει πολύ σε επιθετικότητα, έχει κερδίσει όμως σε ατμόσφαιρα. Η αλήθεια είναι πως αυτή η θυσία κάπως μας ξένισε στην αρχή, αλλά μετά από απανωτές ακροάσεις μάθαμε να αγαπάμε τα τραγούδια του «Formal Growth in the Desert».

Το «Formal Growth in the Desert» είναι μια θεραπεία για την πνευματική εξάντληση: μια υπόσχεση να μείνετε ανοιχτοί στην ζωή όταν φαίνεται να μην έχει μείνει τίποτα που να σας κάνει χαρούμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ