RECORD DIGGING ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Paul Simon επανέρχεται με αξιώσεις στη μοντέρνα δισκογραφία με το «Seven Psalms»

O Paul Simon επανέρχεται με αξιώσεις στη μοντέρνα δισκογραφία με το «Seven Psalms»
Ο Simon ήταν εκείνος που έγραψε σχεδόν όλα τα τραγούδια του ντουέτου Simon & Garfunkel, συμπεριλαμβανομένων των τριών που έφτασαν στο Νο.1 στα αμερικανικά charts: "The Sound of Silence", "Mrs. Robinson" και "Bridge over Troubled Water". (AP Photo/Julie Jacobson)

Αν έχετε αναζητήσει ποτέ το νόημα της ζωής σε ένα ένα ποπ τραγούδι, πιθανότατα κάποια στιγμή της ζωής σας να έχετε στραφεί στον Paul Simon. Το “Seven Psalms”, ένα μουσικό άλμπουμ 33 λεπτών με επτά αλληλένδετες συνθέσεις, φτάνει τόσο ως έκπληξη όσο και ως αποκάλυψη. Ναι, ο Paul Simon μπορεί άνετα να σταθεί στην εποχή μας με αξιώσεις, με έξυπνο και πνευματώδη στίχο, και συνθέσεις που προκαλούν σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή.

Ο Paul Simon, γεννημένος την 13η Οκτωβρίου του 1941, είναι Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός. Η μουσική του καριέρα εκτείνεται σε επτά δεκαετίες με τη φήμη του και την εμπορική επιτυχία να ξεκινούν από το ντουέτο Simon & Garfunkel (αρχικά γνωστό ως Tom & Jerry), το οποίο δημιούργησε το 1956 μαζί με τον Art Garfunkel. Ο Simon ήταν εκείνος που έγραψε σχεδόν όλα τα τραγούδια του ντουέτου, συμπεριλαμβανομένων των τριών που έφτασαν στο Νο.1 στα αμερικανικά charts: "The Sound of Silence", "Mrs. Robinson" και "Bridge over Troubled Water".

81kx9xUOV5L._AC_SL1500_.jpg
Το “Seven Psalms” ακούγεται σαν μια τελευταία διαθήκη από τον 81χρονο Paul Simon, αυτό όμως δεν είναι διόλου λυπηρό ή αποκαρδιωτικό. Είναι ένα άλμπουμ παρόμοιο με το "Blackstar" του David Bowie και το "You Want It Darker" του Leonard Cohen.

Τι γίνεται όμως με το τελευταίο του άλμπουμ που έχει κάνει εντύπωση σε όλα τα μουσικά περιοδικά αλλά και στο ίντερνετ; Αξίζει; Εμείς πιστεύουμε πως ναι μιας και είναι ένα πολύ παράξενο συνονθύλευμα από στίχους και μουσική.

Το στρες του να μείνεις μόνος στη ζωή, το υφέρπον άγχος του να γεράσεις, οι στοιχειωμένες επισκέψεις που ακολουθούν τις αποτυχημένες σχέσεις μας: Για 60 χρόνια, έχει εξερευνήσει αυτές τις καθολικές ανησυχίες με μια τρυφερή, σχεδόν συνωμοτική φωνή, συχνά συνοδευόμενη από περίπλοκες συνθέσεις που υποδηλώνουν ότι είναι μεν απασχολημένος με την ψυχή του, αλλά ο κόσμος που απευθύνεται, είναι ουσιαστικά ο κόσμος που ζούμε όλοι μας εσωτερικά και εξωτερικά.

Με το “Seven Psalms” το έτερον ήμισυ των κάποτε διάσημων Simon & Garfunkel, τώρα, συνομιλεί με τον θάνατο, προσπαθεί να τον αποδεχτεί, να τον αναλύσει, αλλά χωρίς να γίνεται ούτε μία στιγμή βαρύς ή κοινότυπος. Ο 81χρονος τραγουδοποιός τραγουδάει τη θνησιμότητα, την πίστη και το νόημα της σύντομης ζωής μας, σε ένα άλμπουμ που θα μπορούσε να είναι ένας αποχαιρετισμός. Η μουσική είναι μινιμαλιστική στον πυρήνα της, με τον Simon να έχει (σχεδόν) μόνο την κιθάρα και τη φωνή του. Κι όμως η δύναμη των συνθέσεων εδώ είναι απίστευτη. Η κάθε λέξη και η κάθε νότα χαράσσεται στην καρδιά του ακροατή.

Το “Seven Psalms” ακούγεται σαν μια τελευταία διαθήκη από τον 81χρονο Paul Simon, αυτό όμως δεν είναι διόλου λυπηρό ή αποκαρδιωτικό. Είναι ένα άλμπουμ παρόμοιο με το "Blackstar" του David Bowie και το "You Want It Darker" του Leonard Cohen, τα οποίο έφτιαξαν οι τραγουδοποιοί καθώς η θνητότητα πλησίαζε. Πέθανε ο καθένας μέρες μετά την κυκλοφορία των άλμπουμ. Ακούγεται μακάβριο σίγουρα, αλλά όμως εμείς απλά λέμε τα γεγονότα όπως γράφτηκαν από τη μουσική ιστορία. Το άλμπουμ “Seven Psalms” έχει αυτή την αίσθηση, την αίσθηση πως κάτι τελειώνει και, ίσως, κάτι άλλο αρχίζει, κάτι που ακόμη μας είναι άγνωστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ