ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πλατεία όπου δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας άνοιξε για το κοινό

Η πλατεία όπου δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας άνοιξε για το κοινό
Ο νέος διάδρομος που δημιουργήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Λάργκο Αρτζεντίνα, όπου σύμφωνα με τον θρύλο δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας AP Photo/Domenico Stinellis

Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν ήδη από χθες να περπατήσουν κοντά στο σημείο σύμφωνα με τον θρύλο ο Ιούλιος Καίσαρας βρήκε το αιματοβαμμένο τέλος του, καθώς οι αρχές της Ρώμης εγκαινίασαν έναν νέο διάδρομο στον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, που ενέπνευσαν έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Ρωμαίος δικτάτορας μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από μια ομάδα δυσαρεστημένων συγκλητικών στις Ειδούς του Μαρτίου – η 74η ημέρα στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, που αντιστοιχεί στις 15 Μαρτίου – το 44 π.Χ.

Σύμφωνα με την παράδοση, πέθανε στο χώρο της σημερινής κεντρικής πλατείας Λάργκο Αρτζεντίνα της ιταλικής πρωτεύουσας – όπου βρίσκονται τα ερείπια τεσσάρων ναών.

Όλοι τους βρίσκονται σήμερα κάτω από το επίπεδο του δρόμου και μέχρι πρότινος μπορούσε κανείς να τους δει μόνο πίσω από μπάρες, κοντά σε έναν πολυσύχναστο οδικό κόμβο.

Από χθες οι επισκέπτες μπορούν να κινούνται στον διάδρομο που δημιουργήθηκε στο χώρο, στο επίπεδο του εδάφους, και να βλέπουν τα αρχαία από κοντά.

Ο ιταλικός οίκος μόδας Bulgari χρηματοδότησε τις εργασίες στο χώρο, ο οποίος ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στη Ρώμη τη δεκαετία του 1920.

Η περιοχή – κοντά στο σημείο όπου ο Καίσαρας υποτίθεται ότι αναφώνησε «Κι εσύ, τέκνον Βρούτε;» όταν είδε τον φίλο του Βρούτο ανάμεσα στους δολοφόνους του – φιλοξενεί αυτές τις μέρες επίσης ένα καταφύγιο για αδέσποτες γάτες.

Οι μη κάτοικοι θα πληρώνουν 5 ευρώ για να επισκεφθούν το χώρο.

Με πληροφορίες από: Square where Julius Caesar was killed opens to the public in Rome

ΔΗΜΟΦΙΛΗ