ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έχω βρει τρομακτικά πράγματα»: Ο Τζούλιαν Σαντς έβλεπε συχνά ανθρώπινα λείψανα σε αναρριχήσεις

«Έχω βρει τρομακτικά πράγματα»: Ο Τζούλιαν Σαντς έβλεπε συχνά ανθρώπινα λείψανα σε αναρριχήσεις
O Σαντς είπε ότι εκτιμούσε το τοπίο και την άγρια ​​ζωή των βουνών της Καλιφόρνια περισσότερο από τις διασημότητες του Λος Άντζελες. Associated Press

Ο Τζούλιαν Σαντς μίλησε κάποτε σε συνέντευξη του ότι αισθάνεται «ψύχραιμος» όταν έρχεται αντιμέτωπος με την ανακάλυψη ανθρώπινων υπολειμμάτων καθώς κυνηγούσε την αγάπη του για την αναρρίχηση, στην τελευταία του συνέντευξη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν πεθάνει σε μια πεζοπορία μόνος του στην Καλιφόρνια.

Ο 65χρονος ηθοποιός ήταν αφοσιωμένος ορειβάτης και είπε ότι τολμούσε όλο και περισσότερο μόνος του.

«Οι φίλοι με τους οποίους ανέβαινα παλιά έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στα βουνά», εν μέρει επειδή τα βράχια είχαν γίνει πιο ασταθή με την κλιματική αλλαγή και εν μέρει λόγω της ηλικίας, είπε στους Radio Times.

«Αν δεν έχεις πραγματικά την επιθυμία, την αγάπη για την ανάβαση μιας διαδρομής, αν δεν είσαι απόλυτα αφοσιωμένος, γίνεται πολύ πιο επικίνδυνο».

Και πρόσθεσε: «Έχω βρει τρομακτικά πράγματα στα βουνά, όταν ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, είτε είναι στο Eiger είτε στις Άνδεις. Μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με ανθρώπινα απομεινάρια και αυτό μπορεί να σας ανατριχιάσει».

Γνωστός για τους ρόλους του στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «A Room with a View» και τα τηλεοπτικά δράματα «24» και «Smallville», ο Σαντς είπε ότι εκτιμούσε το τοπίο και την άγρια ​​ζωή των βουνών της Καλιφόρνια περισσότερο από τις διασημότητες του Λος Άντζελες.

Η αναρρίχηση είχε να κάνει με την «παρηγοριά» και την «υπαρξιακή αυτοάρνηση», είπε.

Ο Σαντς εξαφανίστηκε στις 13 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στην περιοχή Baldy Bowl των βουνών San Gabriel. Ξεκίνησαν εναέριες και επίγειες έρευνες, αλλά παρεμποδίστηκαν από θανατηφόρες καταιγίδες, τις συνθήκες πάγου και την απειλή χιονοστιβάδων.

Τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν από περιπατητές πριν από εννέα ημέρες ταυτοποιήθηκαν επισήμως ότι ανήκουν στον ηθοποιό. Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται ακόμη.

Η οικογένεια του Σαντς είπε: «Συνεχίζουμε να κρατάμε τον Τζούλιαν στις καρδιές μας με φωτεινές αναμνήσεις από αυτόν ως υπέροχο πατέρα, σύζυγο, εξερευνητή, λάτρη του φυσικού κόσμου και των τεχνών και ως έναν πρωτότυπο και συνεργάσιμο ερμηνευτή».

Η Σάρα Τζάκσον, η μάνατζερ του Σαντς, είπε: «Ήταν ένας παθιασμένος ορειβάτης και αντλούμε παρηγοριά από το γεγονός ότι άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα μέρος που αγαπούσε, κάνοντας αυτό που αγαπούσε».

Σε μια συνέντεξη με τον Guardian το 2020, ο Σαντς είπε ότι ήταν πιο ευτυχισμένος όταν ήταν «κοντά σε μια βουνοκορφή ένα υπέροχοκρύο πρωινό».

Θυμήθηκε μια «συνάντηση» με το θάνατο κατά τη διάρκεια μιας ανάβασης στις Άνδεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν τον έπιασε μια καταιγίδα πάνω από 20.000 πόδια με άλλους τρεις. «Ήμασταν όλοι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Κάποιοι κοντινοί μας άνθρωποι χάθηκαν. Ήμασταν τυχεροί», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ