ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Παναγία των Παρισίων «αναγεννάται από τις στάχτες της»

Η Παναγία των Παρισίων «αναγεννάται από τις στάχτες της»
Το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων Sarah Meyssonnier/ AP

Σε τελικό στάδιο έχουν φτάσει οι εργασίες ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων, με την τοποθέτηση των κεντρικών ξύλινων πλαισίων στην οροφή του καθεδρικού ναού, που την είχε διαλύσει η καταστροφική φωτιά του 2019.

Παράλληλα, η άφιξή τους σε φορτηγίδα στον ποταμό Σηκουάνα προσέλκυσε πλήθος θεατών, ανάμεσά τους και ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας.

«Πιστεύω ότι σήμερα το πρωί στο Παρίσι, στα μάτια πολλών παριζιάνων, βιώνουμε μια απλά μαγική στιγμή. Η Παναγία των Παρισίων συνεχίζει να ξαναζωντανεύει. Είναι ο Σηκουάνας που γίνεται στοιχείο πολιτισμικής οικειοποίησης των παριζιάνων και όλων στα στάδια που ακολουθούν, η κολύμβηση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι απτή απόδειξη αυτού που προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε» δήλωσε ο Κλεμέν Μπον.

Τα τρία ξύλινα πλαίσια θα στηρίξουν την ανακατασκευασμένη οροφή που καταστράφηκε από την πυρκαγιά πριν από 4 χρόνια, σύμφωνα με το euronews.

Η ξύλινη οροφή της Παναγίας των ΠαρισίωνAP Photo/Jeffrey Schaeffer

Έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς τεχνίτες σε εργαστήριο σε βόρειο προάστιο του Παρισιού χρησιμοποιώντας τεχνικές και εργαλεία του μεσαίωνα. Στόχος είναι ολόκληρο το έργο ανοικοδόμησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ