ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χόλιγουντ: Άρχισε η απεργία των ηθοποιών - Ποιοι σταρ έφυγαν από την πρεμιέρα τους

Χόλιγουντ: Άρχισε η απεργία των ηθοποιών - Ποιοι σταρ έφυγαν από την πρεμιέρα τους
AP Photo/Chris Pizzello

Οι σταρ της ταινίας Oppenheimer, Έμιλι Μπλαντ και Κίλιαν Μέρφι έφυγαν από την πρεμιέρα καθώς άρχισε η απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ ενώ ήδη απεργούν οι σεναριογράφοι.  

Πρόκειται για την πρώτη κοινή απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων τα τελευταία 63 χρόνια.

Τόσο το SAG-AFTRA -το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη- όσο και το συνδικάτο Αμερικανών σεναριογράφων (Writers Guild of America — WGA) ζητούν αυξήσεις στον βασικό μισθό και residuals (οικονομικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες που εμπλέκονται σε τηλεοπτικά σόου και ταινίες σε περιπτώσεις επαναλήψεων, αναμετάδοσης, κυκλοφορίας DVD, ή μέσων streaming) στην εποχή του τηλεοπτικού στρίμινγκ (μετάδοση συνεχούς ροής) και διασφαλίσεις πως η εργασία τους δεν θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η απεργία επηρεάζει όλη την Καλιφόρνια και πιο πέρα, πλήττοντας υπηρεσίες εστίασης, παροχής σκηνικών και άλλα επαγγέλματα που εξαρτώνται από τις παραγωγές του Χόλιγουντ.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα για το φθινόπωρο γεμάτα εκπομπές ριάλιτι, που δεν επηρεάζονται από τις τρέχουσες εργασιακές εντάσεις. Ανεξάρτητες παραγωγές που δεν καλύπτονται από συμβόλαια των συνδικάτων μπορούν επίσης να συνεχιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ