ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντρέα Μποτσέλι: H συναυλία του στο ΟΑΚΑ ήταν μία επική και συγκινητική εμπειρία

Αντρέα Μποτσέλι: H συναυλία του στο ΟΑΚΑ ήταν μία επική και συγκινητική εμπειρία
Χτες είδαμε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη στο ΟΑΚΑ, σε μία συναυλία που σίγουρα θα μείνει στη μνήμη μας για χρόνια. photo/Παύλος Μαυρίδης

Ο Αντρέα Μποτσέλι γεννήθηκε το 1958, είναι Ιταλός τενόρος, τραγουδοποιός και παραγωγός. Η Σελίν Ντιόν είπε για τον ίδιο κάποτε πως «αν ο Θεός ήταν καλλιτέχνης, η φωνή του θα έπρεπε να ακούγεται όπως του Αντρέα Μποτσέλι». Ο Ντέιβιντ Φόστερ, καλλιτεχνικός παραγωγός, συχνά περιγράφει την φωνή του Μποτσέλι ως την πιο όμορφη στον κόσμο.

Μετά από ένα ατύχημα σε αγώνα ποδοσφαίρου, ο Μποτσέλι διαγνώστηκε με σοβαρό γλαύκωμα και τυφλώθηκε εντελώς στην ηλικία των 12 ετών. Από το 1982 ο Μποτσέλι έχει ηχογραφήσει 15 προσωπικούς δίσκους κλασικής μουσικής, τρεις δίσκους με τις μεγαλύτερες επιτυχίες και εννέα δίσκους με όπερα ενώ πούλησε πάνω από 90 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Έκανε μεγάλη επιτυχία ως καλλιτέχνης της όπερας, φέρνοντας την κλασική μουσική στην κορυφή των διεθνών charts.

Ο Αντρέα Μποτσέλι αναγνωρισμένος ως το απόλυτο σύμβολο της πλούσιας ιταλικής τραγουδιστικής παράδοσης, έχει συμβάλλει καταλυτικά ώστε η κλασική μουσική να σκαρφαλώσει και να καθιερωθεί στην κορυφή των παγκόσμιων μουσικών charts, με άλμπουμ όπως τα «Romanza», «Sacred Arias», «Sì» και «Believe». Οικουμενικό είδωλο και λαμπερός εκπρόσωπος της κλασικής ιταλικής μουσικής, ο Αντρέα Μποτσέλι έχει σημειώσει πάνω από 90 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων.

Χτες είδαμε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη στο ΟΑΚΑ, σε μία συναυλία που σίγουρα θα μείνει στη μνήμη μας για χρόνια. Είχαμε να δούμε κάτι τέτοιο πολύ καιρό, κάτι που να έχει τόσο πάθος, αρτιότητα και συγκίνηση. Ο κόσμος είχε κυριολεκτικά γεμίσει το στάδιο και περίμενε με υπομονή να βγει ο μεγάλος τραγουδιστής. Το κοινό αποτελούνταν από ένα πλήθος γεμάτο από αντιθέσεις που όλοι όμως είχαν κοινό ένα πράγμα: την αγάπη τους για την όπερα και την μουσική, τις καθαρές φωνές, τις αρμονίες και τις αριστουργηματικές μελωδίες που τις πλαισιώνουν.

Ο κόσμος γνωρίζει καλά πόσο μεγάλος καλλιτέχνης είναι ο Μποτσέλι γι’ αυτό και παρά το ακριβό εισιτήριο, πήγε στο ΟΑΚΑ να τον απολαύσει μαζί με την Κρατική ορχήστρα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος ο Μποτσέλι κατέχει ένα τρελό ρεκόρ Γκίνες: Ο Μποτσέλι μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όταν κυκλοφόρησε το κλασικό άλμπουμ Sacred Arias, καθώς κατάφερε να βρίσκεται ταυτόχρονα στις τρεις πρώτες θέσεις στα charts των US Classical Albums.

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο για να απολαύσει τον Ιταλό τενόρο, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Από την αρχή το κοινό ήταν έτοιμο για μία ιστορική εμφάνιση του Μποτσέλι, μπορούσες να το αισθανθείς στον αέρα πως όλα ήταν σωστά, όλα ήταν εκεί που έπρεπε να είναι έτσι ώστε να γίνει μία εκπληκτική συναυλία. Πρώτη η Κρατική ορχήστρα Αθηνών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων μπήκε στη σκηνή και μετά από λίγο ήρθε και ο Μποτσέλι μαζί με τον μαέστρο και την συνοδό του Σιρίνα Καμπερόνι στο τραγούδι. Ο κόσμος τους αποθέωσε από την πρώτη νότα. Αυτό έδειξε αμέσως πως θα ζούσαμε μία απίστευτη βραδιά.

Το σετ του περιείχε όλες τις μεγάλες του επιτυχίες, η κορύφωση όμως ήρθε με τον εκπληκτικό και άκρως συγκινητικό Con Te Partiro. Mία μαγευτική φωνή, μία μαγευτική στιγμή για πολλούς ανθρώπους που περίμεναν χρόνια να το βιώσουν όλο αυτό. Όταν ο Μποτσέλι ξεκίνησε με τις πρώτες νότες ο κόσμος είχε ανοικτά τα τηλέφωνα του και κατέγραφε αυτό το ιστορικό γεγονός, με όλα τα στόματα να τραγουδάνε μαζί του. Η βραδιά ήταν μαγική από όλες τις απόψεις, ο Μποτσέλι είπε επιτυχίες από το δικό του ρεπερτόριο αλλά και διασκευές από άλλα διάσημα κομμάτια της όπερας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ