ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι αρχαίες τοιχογραφίες του «Δρόμου του Μεταξιού» αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή

Οι αρχαίες τοιχογραφίες του «Δρόμου του Μεταξιού» αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή
Τα έργα τέχνης σε ορισμένες σπηλιές, συμπεριλαμβανομένης της σπηλιάς Mogao, έχουν ήδη δείξει σημάδια φθοράς. Zhangye Cultural Heritage Administration/Greenpeace

Οι αρχαίες βουδιστικές τοιχογραφίες και τα αγάλματα που βρίσκονται σε σπηλιές κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας απειλούνται άμεσα από τις ακραίες βροχοπτώσεις που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα, οι ναοί των σπηλαίων Dunhuang στη βορειοδυτική επαρχία Gansu έχουν αντέξει πολέμους, σεισμούς, αμμοθύελλες και βανδαλισμούς για περισσότερο από μια χιλιετία.

Όμως τώρα, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών στην έρημο προκαλεί σημαντική ζημιά στις εύθραυστες τοιχογραφίες και στα γλυπτά – συμπεριλαμβανομένων των διάσημων σπηλαίων Mogao, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από την Greenpeace.

230718134159-01-china-silk-road-mural-1.jpg
Η αυξανόμενη υγρασία έχει επιταχύνει την κρυστάλλωση και τη συσσώρευση αλατιού στην επιφάνεια των τοιχογραφιών, με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζουν. photo/Zhangye Cultural Heritage Administration/Greenpeace

«Το Gansu είναι διάσημο για τις σπηλιές του και την τέχνη που υπάρχει μέσα τους για αιώνες», δήλωσε ο Li Zhao, ανώτερος ερευνητής στο γραφείο της Greenpeace στην Ανατολική Ασία στο Πεκίνο. «Οι αυξημένες βροχοπτώσεις στην έρημο αποτελούν οξύ κίνδυνο. Αύξηση της υγρασίας, πλημμύρες και εισροές σε σπηλιές ήδη συμβαίνουν».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Gansu σημείωσε αύξηση των συνολικών βροχοπτώσεων, αλλά μείωση του αριθμού των βροχερών ημερών, με αποτέλεσμα περισσότερες περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Οι θερμοκρασίες στην επαρχία έχουν επίσης αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα έργα τέχνης σε ορισμένες σπηλιές, συμπεριλαμβανομένης της σπηλιάς Mogao, έχουν ήδη δείξει σημάδια φθοράς. Και ορισμένα αντικείμενα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε λίγα χρόνια, προειδοποίησε η έκθεση.

Η αυξανόμενη υγρασία έχει επιταχύνει την κρυστάλλωση και τη συσσώρευση αλατιού στην επιφάνεια των τοιχογραφιών, με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζουν. Οι διαρροές βρόχινου νερού έχουν επίσης διαβρώσει τις τοιχογραφίες, ενώ οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις λάσπης προκάλεσαν την κατάρρευση ορισμένων σπηλαίων, πρόσθεσε η έκθεση.

Η έκθεση έρχεται καθώς η Κίνα διεξάγει την τέταρτη πανεθνική της έρευνα για την πολιτιστική κληρονομιά για να καταγράψει την κατάσταση των ιστορικών αντικειμένων της χώρας.

Αλλά ο Li προειδοποίησε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, ορισμένα από τα πολύτιμα αντικείμενα του Gansu θα χαθούν.

«Ενώ εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να τεκμηριώσουμε, να κατανοήσουμε και να διατηρήσουμε αυτά τα κομμάτια της ιστορίας μας, αυτά διαλύονται μπροστά στα μάτια μας. Αυτή είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Li.

«Οι τοποθεσίες που εξετάσαμε περιλαμβάνουν μερικούς από τους πιο καλά χρηματοδοτούμενους, καλύτερα στελεχωμένους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κίνα. Υπάρχουν εκατοντάδες λιγότερο χρηματοδοτούμενες, λιγότερο μελετημένες τοποθεσίες σε όλη την Κίνα που αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους».

Τον Οκτώβριο του 2021, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν τη βόρεια επαρχία Sansi, προκαλώντας την κατάρρευση του ναού Ginshi και των σπηλιών Tianlongshan, και τα δύο μνημεία εθνικής κληρονομιάς, ανέφεραν τότε τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Συνολικά 1.783 πολιτιστικοί χώροι επλήγησαν, σύμφωνα με τις αρχές του Sansi.

Ο Li είπε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί γνωρίζουν όλο και περισσότερο τις απειλές της κλιματικής κρίσης στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Αλλά όταν πρόκειται για συγκεκριμένες ενέργειες – τόσο όσον αφορά την παρακολούθηση των επιπτώσεων όσο και τα προστατευτικά μέτρα, είναι μόνο η αρχή, πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με το Dunhuang, πολλές ιστορικές τοποθεσίες δεν διαθέτουν δεδομένα μακροπρόθεσμης παρακολούθησης για την έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Li. Η Ακαδημία Dunhuang έχει δεδομένα δεκαετιών για τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ταχύτητα του ανέμου τόσο εντός όσο και εκτός των σπηλαίων, χάρη στα διεθνή έργα συνεργασίας της που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960, πρόσθεσε.

«Τα δεδομένα μπορούν να σκιαγραφήσουν μια σαφή εικόνα για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στα πολιτιστικά κειμήλια. Αλλά σε πολλά άλλα μέρη, το έργο παρακολούθησης μόλις ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια», είπε ο Li.

China’s ancient Silk Road murals face a new threat – climate change , CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ