ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τζούντι Ντεντς λέει ότι η όραση της έχει μειωθεί πολύ για τα γυρίσματα ταινιών

Η Τζούντι Ντεντς λέει ότι η όραση της έχει μειωθεί πολύ για τα γυρίσματα ταινιών
Η Ντεντς, η οποία κέρδισε Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της ως Ελισάβετ Α στην ταινία του 1998 «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», αποκάλυψε το 2012 ότι είχε διαγνωστεί με την πάθηση των ματιών, που ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Associated Press

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζούντι Ντεντς λέει ότι μια εκφυλιστική πάθηση στα μάτια την έχει αφήσει να μην μπορεί να διαβάσει σενάρια ή να δει στα γυρίσματα.

Η Ντεντς, 88 ετών, είπε στην βρετανική εφημερίδα The Daily Mirror's Notebook την Κυριακή ότι είναι δύσκολο να μάθει κανείς γραμμές στην κατάσταση της.

«Εννοώ ότι δεν μπορώ να δω πια σε κινηματογραφικό πλατό», είπε η Ντεντς.

«Και δεν βλέπω να διαβάζω. Οπότε δεν μπορώ να δω εύκολα τα σενάρια. Αλλά ξέρεις ότι απλά το αντιμετωπίζεις. Είναι δύσκολο για μένα αλλά προσπαθώ. Γιατί έχω τόσους φίλους που θα μου μάθουν το σενάριο. Αλλά έχω και φωτογραφική μνήμη».

Η Ντεντς, η οποία κέρδισε Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της ως Ελισάβετ Α στην ταινία του 1998 «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», αποκάλυψε το 2012 ότι είχε διαγνωστεί με την πάθηση των ματιών, που ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

Παρά αυτές τις δυσκολίες, η Ντεντς είπε ότι θα προσπαθήσει να δουλέψει «όσο περισσότερο μπορεί».

Το CNNi επικοινώνησε με τους εκπροσώπους της Ντεντς.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Ντεντς είπε στο «The Graham Norton Show» ότι η εκμάθηση των σεναρίων είχε «καταστεί αδύνατη».

«Κανονικά κάποιος θα μπορούσε απλώς να σου διδάξει τις γραμμές, και ο κάθε έμπειρος ηθοποιός ξέρει ότι αυτό είχε συμβεί στο παρελθόν, αλλά τώρα μόλις ανακάλυψα ότι έχω φωτογραφική μνήμη», είπε. Η μνήμη της είναι τόσο εντυπωσιακή που είπε ότι είναι σε θέση να απαγγείλει ολόκληρη τη «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η αναγνωρισμένη από τους κριτικούς ηθοποιός, που έχει κερδίσει δύο Χρυσές Σφαίρες και πολλά BAFTA, είπε επίσης στο Notebook ότι προσπαθεί να ζει κάθε μέρα στο έπακρο.

«Έχω έναν παράλογο φόβο, δεν μπορώ την ανία», είπε. «Γι’ αυτό έχω τώρα αυτό το τατουάζ που λέει carpe diem [άδραξε τη μέρα]. Έτσι πρέπει να ζούμε».

Η Ντεντς έκανε το τατουάζ το 2016 σε ηλικία 81 ετών ως δώρο από την κόρη της.

«Αυτό είναι το μότο μου: «Άδραξε τη μέρα»», είπε η Ντεντς στο περιοδικό Surrey Life εκείνη την εποχή. «Η Φίντι (η κόρη της) μου το έκανε δώρο για τα 81α γενέθλιά μου. Είναι υπέροχη με τις εκπλήξεις».

Τον Μάιο του 2020, σε ηλικία 85 ετών, η Ντεντς έγινε το γηραιότερο άτομο που εμφανίστηκε ποτέ στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue. Ο αρχισυντάκτης Edward Enninful την χαιρέτησε ως «μία από τους πιο αγαπημένους πολίτες του έθνους» σε μια ανάρτηση στο Instagram εκείνη την εποχή.

Judi Dench says she can’t see on movie sets anymore, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ