ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Barbie: H Warner Bros Japan ζητάει συγγνώμη για τα memes της ατομικής βόμβας

Barbie: H Warner Bros Japan ζητάει συγγνώμη για τα memes της ατομικής βόμβας
Μερικές εικόνες έδειχναν τη Margot Robbie με ένα χτένισμα σε σύννεφο μανιταριού από έκρηξη ατομικής βόμβας. Associated Press

Η Barbie και το Oppenheimer κυκλοφόρησαν το ίδιο Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, γεγονός που προκάλεσε το φαινόμενο Barbenheimer.

Μερικές εικόνες έδειχναν τη Margot Robbie με ένα χτένισμα σε σύννεφο μανιταριού από έκρηξη ατομικής βόμβας.

Ο επίσημος λογαριασμός της ταινίας της Barbie απάντησε: «Αυτός ο Κεν είναι στυλίστας».

Η Barbie έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 11 Αυγούστου στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, πριν από το ντεμπούτο του, το #NoBarbenheimer έγινε trend στην τρίτη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Άλλες εικόνες meme που εξόργισε τους Ιάπωνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μια που δείχνει τον Cillian Murphy, ο οποίος έπαιζε τον Robert Oppenheimer - γνωστό ως «πατέρας της ατομικής βόμβας», να κουβαλά την κυρία Robbie στον ώμο του μέσα από μια φλεγόμενη πόλη. Ο επίσημος λογαριασμός της ταινίας Barbie απάντησε:

«Θα είναι ένα καλοκαίρι που θα μείνει αξέχαστο».

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό Barbie της Warner Bros Japan, η εταιρεία είπε ότι είναι «εξαιρετικά λυπηρό που ο επίσημος λογαριασμός των αμερικανικών κεντρικών γραφείων για την ταινία «Barbie» αντέδρασε στις αναρτήσεις των θαυμαστών του «Barbenheimer» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η Warner Bros στις ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Twitter, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε X, έκτοτε πρόσθεσε posts σε αρχικές αναρτήσεις για να τονίσει το ιστορικό πλαίσιο των επιθέσεων με ατομική βόμβα στην Ιαπωνία.

Οι καταγεγραμμένοι απολογισμοί νεκρών ήταν τρομακτικοί, αλλά πιστεύεται ότι περίπου 140.000 από τους 350.000 ανθρώπους της Χιροσίμα σκοτώθηκαν στην έκρηξη στις 6 Αυγούστου 1945. Τουλάχιστον 74.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το Ναγκασάκι βομβαρδίστηκε τρεις ημέρες αργότερα.

Η ακτινοβολία που απελευθερώθηκε από τις βόμβες προκάλεσε χιλιάδες ακόμη ανθρώπους να πεθάνουν από ασθένεια λόγω ραδιενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε:

«Ο παππούς μου ήταν στη Χιροσίμα μέχρι λίγες μέρες πριν πέσει η ατομική βόμβα. Μεταξύ εκείνων που πέθαναν κάτω από αυτό το σύννεφο μανιταριών ήταν πολλά παιδιά που ήταν στην ηλικία που έπαιζαν με κούκλες Barbie.»

Εκπρόσωπος της πόλης της Χιροσίμα είπε ότι 78 χρόνια μετά, θα «συνεχίσει να εργάζεται για τη διάδοση της γνώσης και της κατανόησης των φυσικών και ψυχολογικών επιπτώσεων των πυρηνικών βομβών, καθώς και της ελπίδας των επιζώντων της βόμβας για πυρηνικό αφοπλισμό».

Ο διανομέας του Oppenheimer δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ημερομηνία κυκλοφορίας για την ταινία στην Ιαπωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ