ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Robbie Robertson, κιθαρίστας των The Band, πέθανε σε ηλικία 80 ετών

Ο Robbie Robertson, κιθαρίστας των The Band, πέθανε σε ηλικία 80 ετών
Μεταξύ αυτών που έδωσαν φόρο τιμής ήταν ο Martin Scorsese, ο οποίος σκηνοθέτησε το The Last Waltz, το ντοκιμαντέρ του 1978 για τους The Band, και θυμήθηκε τον Robertson ως «έναν από τους πιο στενούς μου φίλους, σταθερά στη ζωή και τη δουλειά μου». Associated Press

Ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας Robbie Robertson, γνωστός ως μέλος των The Band, πέθανε την Τετάρτη στο Λος Άντζελες σε ηλικία 80 ετών. Υπέφερε από μακρά ασθένεια, σύμφωνα με δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα o manager του.

Ο επί 34 χρόνια μάνατζερ του Robertson, Jared Levine, έγραψε: «Ο Robbie ήταν περικυκλωμένος από την οικογένειά του τη στιγμή του θανάτου του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, Janet, της πρώην συζύγου του, Dominique, του φίλου του Nicholas και των παιδιών του Alexandra, Sebastian, Delphine. Αντί για λουλούδια, η οικογένεια ζήτησε να γίνουν δωρεές στα Έξι Έθνη του Γκραντ Ρίβερ για να «υποστηρίξουν ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο Woodland».

Μεταξύ αυτών που έδωσαν φόρο τιμής ήταν ο Martin Scorsese, ο οποίος σκηνοθέτησε το The Last Waltz, το ντοκιμαντέρ του 1978 για τους The Band, και θυμήθηκε τον Robertson ως «έναν από τους πιο στενούς μου φίλους, σταθερά στη ζωή και τη δουλειά μου».

«Μπορούσα πάντα να πάω κοντά του με αυτοπεποίθηση. Ένας συνεργάτης. Ένας σύμβουλος. Προσπάθησα να είμαι το ίδιο για εκείνον», έγραψε ο Martin Scorsese. «Πολύ πριν γνωριστούμε, η μουσική του έπαιξε κεντρικό ρόλο στη ζωή μου – εγώ και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λατρέψαμε τη μουσική που έγραψε. Η μουσική του συγκροτήματος The Band, και η μετέπειτα σόλο μουσική του, προέρχονται από το βαθύτερο μέρος στην καρδιά αυτής της Αμερικής, τις παραδόσεις, τις τραγωδίες και τις χαρές της. Είναι αυτονόητο ότι ήταν γίγαντας, ότι η επίδραση του στην τέχνη ήταν βαθιά και διαρκής. Δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος με κάποιον που αγαπάς. Και αγάπησα τον Robbie».

Γεννημένος στο Τορόντο στις 5 Ιουλίου 1943, ο Robertson έμαθε μουσική από την οικογένεια της μητέρας του, που ήταν Mohawk και ζούσε στο Six Nations of the Grand River. Ως έφηβος, συνδέθηκε με τον Ronnie Hawkins και το συγκρότημα του Hawks στο μπαρ του Τορόντο.

Το 1965, ένα χρόνο μετά τον χωρισμό τους με τον Hawkins, ο Robertson και οι συνάδελφοί του -ντράμερ Levon Helm, μπασίστας Rick Danko, πιανίστας Richard Manuel και οργανίστας Garth Hudson- στρατολογήθηκαν από τον Bob Dylan ως backing συγκρότημα, παίζοντας με τον τραγουδιστή σε πολλές περιοδείες του.

Μετονομασμένο σε «Τhe Band», το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ Music from Big Pink το 1968 και ακολούθησε επιτυχίες όπως The Weight, The Night They Drove Old Dixie Down, Up on Cripple Creek και It Makes No Difference. Η μουσική από το Big Pink καθώς και τα επόμενα άλμπουμ The Band (1969) και Stage Fright (1970) συνδύασαν το barroom rock με την αμερικανική νέα λαϊκή αναβίωση και έγιναν κριτικές και εμπορικές επιτυχίες. Η μουσική του συγκροτήματος επηρέασε σύγχρονους όπως ο Eric Clapton και ο George Harrison, καθώς και μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών μουσικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ