ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «φωνή» του Super Mario αποχωρεί μετά από σχεδόν 30 χρόνια

Η «φωνή» του Super Mario αποχωρεί μετά από σχεδόν 30 χρόνια
O Charles Martinet έδωσε για πρώτη φορά τη φωνή του στον Mario το 1994 Stephen Kelly - PA Images/PA Images via Getty Images

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, ο άνθρωπος που έδινε τη φωνή του στον δημοφιλή υδραυλικό Mario των παιχνιδιών της Nintendo, αφήνει το ρόλο που τον είχε κάνει εξίσου αγαπητό με τον ψηφιακό ήρωα στην κοινότητα των gamers.

Ο Charles Martinet, όπως ανακοίνωσε η Nintendo, θα γίνει Πρεσβευτής του Mario και «θα συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να μοιράζεται τη χαρά του Mario, ερχόμενος σε επαφή μαζί σας».

Από το «Super Mario 64» του 1996, όταν ο μουστακαλής ήρωας μίλησε για πρώτη φορά, μέχρι το υπερ-επιτυχημένο «Mario Kart Wii» του 2008 και το «Mario Party Superstars» του 2021 ο Martinet έχει δώσει τη φωνή του σε δεκάδες βιντεοπαιχνίδια. Το φαλτσέτο και η ιταλική προφορά του Mario έχουν γίνει τόσο αναπόσπαστα κομμάτια του χαρακτήρα όσο το κόκκινο καπέλο και το μουστάκι του – χαρακτηριστικά που τον έχουν κάνει αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο.

Ο Martinet με μια σύντομη ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ευχαρίστησε τους θαυμαστές του για την υποστήριξη που του παρέχουν εδώ και δεκαετίες: «Η νέα μου περιπέτεια αρχίζει! Είστε όλοι Numba One στην καρδιά μου! #woohoo !!!!!!!»

Πώς ο Martinet έγινε Mario

Ο Martinet πήγε σε μια ακρόαση που έκανε η Nintendo για υποψήφιους Mario στις αρχές της δεκαετίας του '90 (ο Mario και ο αδερφός του, Luigi, δεν μιλούσαν ακόμα στα πρώτα παιχνίδια «Super Mario Bros.»). Ένας υπεύθυνος κάστινγκ του έδωσε την εξής απλή οδηγία:

«Είσαι ένας Ιταλός υδραυλικός από το Μπρούκλιν για αυτή την εταιρεία που λέγεται Nintendo. Το όνομα του χαρακτήρα είναι Mario. Φτιάξε μια φωνή».

Χρησιμοποιώντας φαλτσέτο και έντονη ιταλική προφορά, ο Martinet άρχισε να απαγγέλει μία συνταγή για πίτσα και εντυπωσίασε τον δημιουργό του Μάριο, Shigeru Miyamoto. Πήρε το ρόλο και έδωσε για πρώτη φορά φωνή στον Mario σε ένα εκπαιδευτικό CD-ROM του 1994 με τίτλο «Mario Teaches Typing».

Αλλά οι περισσότεροι οπαδοί του Mario γνώρισαν τον Martinet το 1996 με το κλασικό «Super Mario 64», το οποίο την εποχή της κυκλοφορίας του είχε χαρακτηριστεί από το IGN ως «το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι μέχρι σήμερα». Στα χρόνια που ακολούθησαν έδωσε φωνή και σε άλλους ήρωες του κόσμου του Mario: στον αδερφό του, Luigi, και τους πανούργους αντιπάλους τους Wario και Waluigi.

Κάτοχος ρεκόρ Γκίνες

Ο Martinet είναι ο κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες φωνητικές ερμηνείες σε βιντεοπαιχνίδια ως ο ίδιος χαρακτήρας.

Η Nintendo δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως έναν πιθανό αντικαταστάτη του Martinet. Στην ταινία animation «The Super Mario Bros. Movie» που ήταν η πιο επιτυχημένη του 2023 μέχρι να την ξεπεράσει η «Barbie», το ρόλο ερμήνευσε ο Chris Pratt. Ο Martinet πάντως συμμετείχε με δύο ρόλους: εκείνον ενός φαν του Mario με την ίδια χαρακτηριστική φωνή, και – σε μια meta πινελιά – εκείνον του πατέρα του Mario και του Luigi.

Με πληροφορίες από: The original voice of Mario is stepping away from the role, Nintendo says by Scottie Andrew, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ