TECH

Video Game Hall of Fame: Τα τέσσερα παιχνίδια που επιλέχθηκαν για το 2023

Video Game Hall of Fame: Τα τέσσερα παιχνίδια που επιλέχθηκαν για το 2023
«Barbie Fashion Designer», «The Last of Us», «Wii Sports», «Computer Space» (The Strong National Museum of Play)

Από το 2015 μέχρι σήμερα, το Video Game Hall of Fame που στεγάζεται στο Strong Museum of Play στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, επιλέγει κάθε χρόνο βιντεοπαιχνίδια που έχουν γράψει ιστορία στην ποπ κουλτούρα και έχουν αγαπηθεί από εκατομμύρια gamers σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή λίστα των υποψήφιων παιχνιδιών περιλάμβανε τους εξής τίτλους: «Age of Empires» (1997), «Angry Birds» (2009), «Barbie Fashion Designer» (1996), «Call of Duty 4: Modern Warfare» (2007), «Computer Space» (1971), «FIFA International Soccer» (1993), «GoldenEye 007» (1997), «The Last of Us» (2013), «NBA 2K» (1999), «Quake» (1996), «Wii Sports» (2006) και «Wizardry» (1981).

Ακολουθούν οι τέσσερις τίτλοι που επιλέχθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι τις επόμενες χρονιές.

«The Last of Us» (2013)

Το πιο πρόσφατο από τα video games της λίστας, είναι πλέον γνωστό και στο ευρύ κοινό εξαιτίας της πολύ επιτυχημένης μεταφοράς του στη μικρή οθόνη. Η σειρά «The Last of Us» του HBO είναι ανάμεσα στα μεγάλα τηλεοπτικά γεγονότα της φετινής χρονιάς, και ένας από τους λόγους της επιτυχίας της ήταν ότι κατάφερε να μεταφέρει πολύ πιστά την ιστορία και την αίσθηση του παιχνιδιού που κυκλοφόρησε από τη Naughty Dog και τη Sony Interactive Entertainment το 2013. Οι περιπέτειες του Τζόελ και της Έλι σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο ξεχώρισαν για την ατμόσφαιρα, το σενάριο, τους αγαπητούς χαρακτήρες και τα πολύ όμορφα γραφικά τους. Το παιχνίδι κέρδισε πάνω από 200 βραβεία Game of the Year σε απονομές και ψηφοφορίες τη χρονιά της κυκλοφορίας του.

«Wii Sports» (2006)

Ένα παιχνίδι που έφερε επανάσταση στην οικιακή ψυχαγωγία όταν κυκλοφόρησε μαζί με την κονσόλα Wii της Nintendo, καθώς εισήγαγε τη motion-based τεχνολογία στα σαλόνια όλου του κόσμου. Κρατώντας το χειριστήριο, ο παίκτης μπορούσε να κάνει τις κινήσεις που θα έκανε αν έπαιζε στην πραγματικότητα κάποιο από τα πέντε διαθέσιμα αθλήματα: να σερβίρει στο τένις, να δώσει μια μπουνιά στο μποξ, να ρίξει μια μπάλα μπόουλινγκ, να χτυπήσει τη μπάλα με ένα ρόπαλο στο μπέιζμπολ ή με ένα μπαστούνι στο γκολφ. Μικροί και μεγάλοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και το «Wii Sports» πούλησε πάνω από 82 εκατομμύρια αντίτυπα.

«Barbie Fashion Designer» (1996)

Σε μια εποχή που καμία εταιρεία δεν σκεφτόταν να κυκλοφορήσει βιντεοπαιχνίδι για κορίτσια, ο συγκεκριμένος τίτλος των Digital Domain και Mattel Media για PC και Mac έκανε αίσθηση, πουλώντας πάνω από 500.000 αντίτυπα σε μόλις δύο μήνες Η παίκτρια (και ο παίκτης, γιατί όχι) μπορούσε να σχεδιάσει τα δικά της ρούχα για κούκλες Barbie, να τις δει να τα δοκιμάζουν σε μια 3D πασαρέλα και – εδώ είναι η καινοτομία – να τυπώσει τα πατρόν σε ειδικό χαρτί-ύφασμα, να τα χρωματίσει και να τα φορέσει σε αληθινές κούκλες.

«Computer Space» (1971)

Εδώ το κριτήριο επιλογής είναι προφανώς η ιστορική σημασία του τίτλου, καθώς ελάχιστοι μπορούν σήμερα να πουν ότι έχουν παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το «Computer Space» θεωρείται το πρώτο video game που έγινε διαθέσιμο στο κοινό σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμη «ουφάδικα», οικιακοί υπολογιστές και κονσόλες. Ένα διαστημόπλοιο περιστρέφεται στην οθόνη και πυροβολεί προσπαθώντας να χτυπήσει τα αντίπαλα σκάφη, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα πυρά τους. Οι δημιουργοί του, Νόλαν Μπούσνελ και Τεντ Ντάμπνεϊ έγιναν αργότερα γνωστοί ως οι ιδρυτές της Atari.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ