ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tο πιο παράξενο μουσικό όργανο στην ιστορία προκαλεί ανατριχίλες

Tο πιο παράξενο μουσικό όργανο στην ιστορία προκαλεί ανατριχίλες
photo: D. Cranmer

Τα ηλεκτρονικά όργανα είναι ζωτικής σημασίας για το σύγχρονο μουσικό μας τοπίο, καθώς χρησιμοποιούνται σε διάφορα είδη από την techno έως την εναλλακτική ροκ. Ωστόσο, εξοπλισμός όπως το συνθεσάιζερ δεν ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος της δημοφιλής μουσικής. Στην πραγματικότητα, το 1982, η Ένωση Μουσικών προσπάθησε κάποτε να απαγορεύσει τα synth λόγω φόβου ότι θα αντικαταστήσουν τους μουσικούς της ορχήστρας.

Οι ελπίδες της οργάνωσης να απαγορεύσει τα synths ήταν μάταιες, το όργανο είναι πλέον ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα. Ωστόσο, η προέλευση του synth, το οποίο έγινε ευρέως διαθέσιμο για mainstream χρήση από τον Robert Moog, χρονολογείται από τα τέλη του 1800. Ο Elisha Gray έφτιαξε το πρώτο ηλεκτρονικό synth, γνωστό ως «Musical Telegraph», το 1876, πριν δημιουργηθούν διάφορα άλλα πρώιμα ηλεκτρονικά όργανα τις επόμενες δεκαετίες.

badgermin2.jpg
Το 2012, ένας μουσικός ονόματι David Cranmer αποφάσισε να μεταμορφώσει έναν νεκρό ασβό σε μουσικό όργανο - γιατί τι άλλο θα κάνατε με ένα κουφάρι ζώου; photo/D.Cranmer

Ωστόσο, το theremin ήταν ένα από τα πιο σημαντικά όργανα που επηρέασαν την ανάπτυξη του σύγχρονου synth. Δημιουργήθηκε από τον Leon Theremin το 1928, το όργανο μπορεί να παιχτεί χωρίς να το αγγίξει κανείς–το πρώτο στο είδος του– και διαθέτει μεταλλικές κεραίες που λειτουργούν ως αισθητήρες. Η συσκευή αναπτύχθηκε σημαντικά από την Clara Rockmore, η οποία βοήθησε στη διάδοση του theremin κάνοντας περιοδείες. Πρότεινε βελτιώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, διευρύνοντας τις δυνατότητες του μέσου.

Το theremin έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά δημοφιλή τραγούδια, αν και δεν είναι το είδος του οργάνου που θα πιάσετε έναν μουσικό να παίζει στη σκηνή πολύ συχνά. Ωστόσο, αυτό δεν το εμπόδισε να παιχτεί σε κομμάτια όπως το «Good Vibrations» των The Beach Boys και το «Whole Lotta Love» των Led Zeppelin.

Παραμένει ένα μοναδικό όργανο που έχει συναρπάσει πολλούς μουσικόφιλους εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η ασυνήθιστη φύση του έχει προσελκύσει μερικά από τα πιο ιδιόμορφα μυαλά της μουσικής, οδηγώντας στη δημιουργία ενός απίστευτα περίεργου εξοπλισμού - του Badgermin.

Το 2012, ένας μουσικός ονόματι David Cranmer αποφάσισε να μεταμορφώσει έναν νεκρό ασβό σε μουσικό όργανο - γιατί τι άλλο θα κάνατε με ένα κουφάρι ζώου; Αν και προμηθεύτηκε τον ασβό από ένα κατάστημα ταρίχευσης, έπρεπε να βγάλει μερικά αιχμηρά εργαλεία, κάνοντας τομές για να χωρέσει τα κυκλώματα μέσα του.

Μιλώντας στο NME, ο Cranmer εξήγησε: «Υπάρχει μια μεγάλη παράδοση οι άνθρωποι να φτιάχνουν theremin με διάφορα αντικείμενα – οι Bonzo Dog Doo Dah Band είχαν ένα theremin ενσωματωμένο σε ένα πόδι από το ομοίωμα ενός ράφτη, οι Hawkwind, νομίζω, είχαν ένα τσεκούρι και υπήρχαν πολλά πλαστικά κρανία και άλλα αντικείμενα. Ο ασβός απλά φαινόταν να είναι μια ωραία εξέλιξη από ό,τι είχε προηγηθεί».

Ο Cranmer έφτιαξε το όργανο από περιέργεια, ομολογώντας ότι δεν είναι φανταστικός παίκτης Badgermin. Ωστόσο, έχει προσφέρει ειδικά κατασκευασμένα Badgermins για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα για τον εαυτό του, και ο ιστότοπος μπορεί να υπερηφανεύεται για την εφεύρεση του Owl Theremin.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ