ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρυφό οπλοστάσιο με ρωμαϊκά σπαθιά 1.900 ετών βρέθηκε σε σπηλιά του Ισραήλ

Κρυφό οπλοστάσιο με ρωμαϊκά σπαθιά 1.900 ετών βρέθηκε σε σπηλιά του Ισραήλ
Η κρυψώνα των ρωμαϊκών σπαθιών σε μια σπηλιά στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας Oriya Amichai/Israel Antiquities Authority

Tέσσερα ρωμαϊκά σπαθιά και ένα ακόντιο (pilum), ηλικίας 1.900 ετών, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε μια σπηλιά κοντά στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας στο Ισραήλ.

Τα σπάνια αυτά όπλα βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Εν Γκεντί, διατηρημένα σε ξύλινες και δερμάτινες θήκες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

«Το να βρεις ένα μόνο σπαθί είναι σπάνιο – αλλά τέσσερα; Είναι ένα όνειρο! Τρίβαμε τα μάτια μας για να το πιστέψουμε», δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.

Τα όπλα ήταν πιθανότατα πολεμικά λάφυρα που πήραν από τον ρωμαϊκό στρατό Ιουδαίοι επαναστάτες, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο βιβλίο «Νέες μελέτες στην αρχαιολογία της ιουδαϊκής ερήμου».

Το ακόντιο (επάνω) και ένα από τα σπαθιάDafna Gazit/Israel Antiquities Authority

Τα πρώτα ευρήματα – το pilum και κομμάτια επεξεργασμένου ξύλου που αποδείχθηκε ότι ήταν θηκάρια – βρέθηκαν τυχαία σε μια απομονωμένη και απρόσιτη σπηλιά σε βράχους από αρχαιολόγους που μελετούσαν μια αποσπασματική επιγραφή με μελάνι σε έναν σταλακτίτη.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε τέσσερα σπαθιά «σε μια σχεδόν απρόσιτη σχισμή στο ανώτερο επίπεδο της σπηλιάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα «εξαιρετικά καλά διατηρημένα» σπαθιά βρέθηκαν μαζί με κομμάτια δέρματος, ξύλου και μετάλλου. Τρία από τα σπαθιά είχαν σιδερένιες λεπίδες μέσα σε ξύλινες θήκες και είχαν μήκος 60-65 εκατοστά. Το τέταρτο είχε μήκος 45 εκατοστά.

«Η απόκρυψη των σπαθιών και του pilum σε βαθιές ρωγμές στο απομονωμένο σπήλαιο βόρεια του Εν Γκεντί, υποδηλώνει ότι τα όπλα είχαν ληφθεί ως λάφυρα από Ρωμαίους στρατιώτες ή από το πεδίο της μάχης και κρύφτηκαν σκόπιμα από τους Ιουδαίους αντάρτες για να επαναχρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο Eitan Klein, ένας από τους διευθυντές του Προγράμματος Έρευνας της Ερήμου της Ιουδαίας.

«Προφανώς, οι αντάρτες δεν ήθελαν να συλληφθούν από τις ρωμαϊκές αρχές φέροντας αυτά τα όπλα. Μόλις τώρα ξεκινάμε την έρευνα για το σπήλαιο και την κρύπτη όπλων που ανακαλύφθηκε σε αυτό, με στόχο να προσπαθήσουμε να μάθουμε σε ποιον ανήκαν τα σπαθιά και πού, πότε και από ποιον κατασκευάστηκαν», πρόσθεσε.

Οι αρχαιολόγοι Oriya Amichay (δεξιά) και Hagay Hamer με ένα από τα σπαθιάAmir Ganor/Israel Antiquities Authority

Περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν ένα χάλκινο νόμισμα του Μπαρ Κόχμπα από το 132-135 μ.Χ., το οποίο ενδεχομένως χρονολογεί και τα σπαθιά. Εκείνη την εποχή, στην Εξέγερση του Μπαρ Κόκχμπα, γνωστή και ως Τρίτος Ιουδαϊκός Πόλεμος, οι Εβραίοι είχαν επαναστατήσει κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην περιοχή.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη, που αγγίζει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι ξηρές κλιματολογικές συνθήκες στην έρημο της Ιουδαίας επιτρέπουν τη διατήρηση αντικειμένων που δεν επιβιώνουν σε άλλα μέρη της χώρας», δήλωσε ο Eli Escusido, διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Πρόκειται για μια μοναδική χρονοκάψουλα με θραύσματα παπύρων, νομίσματα από τους Ιουδαϊκούς Πολέμους, δερμάτινα σανδάλια, και τώρα ακόμη και σπαθιά στα θηκάρια τους, αιχμηρά σαν να είχαν μόλις σήμερα κρυφτεί».

Με πληροφορίες από: Four 1,900-year-old Roman swords found in cave in Israel by Jack Guy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ