ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί το One Piece του Netflix ενσαρκώνει σωστά την ποιότητα του ιαπωνικού manga

Γιατί το One Piece του Netflix ενσαρκώνει σωστά την ποιότητα του ιαπωνικού manga
Τοποθετημένο σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από μύθους, τέρατα και αχαλίνωτη πειρατεία, το One Piece αφηγείται την ιστορία του πειρατή Monkey D. Luffy (Iñaki Godoy). photo/Netflix

Αν και το Netflix έχει δημιουργήσει αρκετές πραγματικά αξιόπιστες σειρές βασισμένες σε αμερικανικά κόμικς, δυσκολεύεται συνεχώς να προσαρμόσει ιαπωνικές σειρές manga και anime για τη μικρή οθόνη με τρόπους που πραγματικά θα αντηχούσαν (θετικά) στο κοινό.

Το Netflix κυκλοφόρησε μέσα στα χρόνια πολλές χλιαρές, αδέξια-δυτικοποιημένες version σε κλασικά manga όπως το Death Note και το Cowboy Bebop, ώστε ήταν εύκολο να κηλιδωθεί η νέα ζωντανή προσαρμογή του streamer του One Piece του Eiichiro Oda ως άλλο ένα αστείο που θα αποτύγχανε.

Οι θεατές απογοητεύτηκαν προκαταβολικά ανεξάρτητα από το αν ήταν θαυμαστές του αρχικού υλικού.

Ναι, ίσως να ήμασταν λιγάκι προκατειλημμένοι με το One Piece.

Κι όμως η σειρά «δουλεύει» ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς των manga.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειες του Netflix να ζωντανέψει δισδιάστατους χαρακτήρες μέσω της προσέγγισης της οπτικής «ακρίβειας» και της αναδημιουργίας εμβληματικών λήψεων από κινούμενα σχέδια, το One Piece λειτουργεί εκπληκτικά καλά παίρνοντας τα πραγματικά σημαντικά πράγματα - όπως μια ισχυρή αίσθηση του χώρου και σεκάνς δράσης που μοιάζει εντελώς οργανική — και δημιουργώντας ένα γνήσιο manga περιβάλλον.

Τοποθετημένο σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από μύθους, τέρατα και αχαλίνωτη πειρατεία, το One Piece αφηγείται την ιστορία του πώς ένα ακατάπαυστα αισιόδοξο αγόρι ονόματι Monkey D. Luffy (Iñaki Godoy) ξεκινά τελικά το όνειρό του να γίνει ο βασιλιάς όλων των πειρατών. μετά από χρόνια που του έλεγαν ότι δεν έχει ό,τι χρειάζεται για να πλεύσει στην ανοιχτή θάλασσα.

Ως ορφανό που μεγάλωσε από μια μικρή κοινότητα αχαρακτήριστα καλοπροαίρετων επιδρομέων όπως ο Shanks (Peter Gadiot), τα πάντα σχετικά με τον τρόπο ζωής από την εξερεύνηση μέχρι την επιδρομή και τον εγγενή κίνδυνο που συνοδεύει τη ζωή του, τελικά καταλήγει να γίνεται ένας αισιόδοξος χαρακτήρας που μπορεί να εμπνεύσει τον θεατή, ακόμη κι αν δεν έχει ιδέα από manga.

Εδώ το Netflix, πάντα υπό την αυστηρή επίβλεψη του Oda, καταφέρνει να μας δώσει μία καλή σειρά βασισμένη σε ένα επικό manga που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ