ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο John le Carré έγραψε το απόλυτο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα

Ο John le Carré έγραψε το απόλυτο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα
Ο συγγραφέας που υπηρξε κανονικός κατάσκοπος στη ζωή. Associated Press

Με φόντο ένα διχασμένο, μεταπολεμικό Βερολίνο, το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του απογοητευμένου Βρετανού πράκτορα Alec Leamas.

Ο Leamas απέτυχε στην αποστολή του ως επικεφαλής του γραφείου της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας στο Δυτικό Βερολίνο και αφού είδε τη δολοφονία του τελευταίου μυστικού πράκτορα του, Riemik, καθώς προσπαθεί να περάσει τα σύνορα, επιστρέφει στη Βρετανία και ζητά άδεια.

Ωστόσο, ο μυστηριώδης Control, ο επικεφαλής του "The Circus" - το φανταστικό παρατσούκλι του Le Carré για την MI6, με βάση το περιβάλλον των γραφείων της στο Cambridge Circus του Λονδίνου - του προσφέρει μια τελευταία αποστολή πριν από τη συνταξιοδότηση. Ο «Κατασκοπος που γύρισε από το κρύο» είναι το απόλυτο μυθιστόρημα του.

Το υπόβαθρο του John le Carré ως υπαλλήλου πληροφοριών στην πραγματική ζωή μπορούσε να γίνει αισθητό στην αυθεντικότητα του έργου του, ειδικά του The Spy, καθώς και στον αναμφισβήτητα απαισιόδοξο τόνο του. Γεννημένος ως David Cornwell, ο Le Carré υπηρέτησε στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν, για την Εθνική Υπηρεσία του, βρισκόταν στην αυστριακή πόλη Graz. με την πείρα του στα γερμανικά, βοήθησε στην ανάκριση αποστατών από την Ανατολική Γερμανία.

Στη συνέχεια επέστρεψε για να σπουδάσει στην Οξφόρδη, όπου έγινε πληροφοριοδότης της MI5 για κομμουνιστικές φοιτητικές ομάδες, προτού ενταχθεί στο πρακτορείο με πλήρη απασχόληση όταν έφυγε. Και ήταν όταν δούλευε στον βρόμικο κόσμο των τηλεφωνικών υποκλοπών και των διαρρήξεων που άρχισε να γράφει – με ψευδώνυμο, όπως ήταν μια απαίτηση της υπηρεσίας.

Εξίσου αναζωογονητικό είναι το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές του le Carré δεν είναι οι ορμητικοί ήρωες τυπικών κατασκοπευτικών αφηγήσεων. Αντίθετα, παλεύουν με ηθικά διλήμματα, στοιχειώνονται από προσωπικές θυσίες και μένουν εξαθλιωμένοι από το αδυσώπητο ψυχολογικό κόστος της δουλειάς τους. Ο Leamas είναι πραγματικά ένας από τους πιο απελπιστικούς και απαισιόδοξους χαρακτήρες της βρετανικής μυθοπλασίας. Κι αυτό από μόνο του κάνει το μυθιστόρημα ένα από τα καλύτερα του είδους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ