ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ρέθυμνο αποκτά νέο αρχαιολογικό μουσείο

Το Ρέθυμνο αποκτά νέο αρχαιολογικό μουσείο
Φωτογραφία αρχείου από το νησί του Ρεθύμνου PIXABAY

Ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο θα «κοσμεί» το Ρέθυμνο Κρήτης, το οποίο πρόκειται να ανεγερθεί σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης.

Ειδικότερα, το νέο αυτό μουσείο θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκπαίδευσης και αμφιθέατρο, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης, αποθήκες, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το νέο μουσείο θα φιλοξενήσει στις προθήκες του τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα του μνημειακού πλούτου του Ρεθύμνου.

Να σημειωθεί πως, η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο δρομολογήθηκε με την υπογραφή της σύμβασης μελέτης από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη.

Η ανέγερση του νέου μουσείου, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 5.912,14 τετραγωνικών μέτρων, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, πρόκειται για το αποτέλεσμα διαχρονικής και επίμονης κοινής επιδίωξης, να αποκτήσει το Ρέθυμνο ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο που να καλύπτει τις ανάγκες έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων από την εντατική αρχαιολογική έρευνα στο Νομό Ρεθύμνης την τελευταία 20ετία, η οποία απέδωσε καρπούς.

«Εξαρχής, η στόχευσή μας ήταν η διασφάλιση υλοποίησης της μελέτης κατασκευής του μουσείου, με την ένταξή της στο ΕΣΠΑ. Ευχαριστώ θερμά την υπουργό Πολιτισμού, η οποία αναγνώρισε πως το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Π.Ε. Κρήτης που δεν διαθέτει σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, αξιολόγησε ως πάγια και επιτακτική ανάγκη την ανέγερση νέου μουσείου και στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που συνυπογράψαμε τον Μάρτιο του 2022, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνης, κατέστη εφικτή η μελέτη νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου».

Η μελέτη του μουσείου, κόστους 1.095.746,96 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Ο συμβατικός χρόνος εκπόνησής της ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, ο δήμος θα παρέμβει εγκαίρως για την προώθηση των αναγκαίων χωροταξικών και πολεοδομικών τροποποιήσεων ώστε οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων στο σπουδαίο, όπως το χαρακτηρίζει, έργο της ανέγερσης νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο, να είναι συγχρονισμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ