ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρώτη έκδοση Σέρλοκ Χολμς από τη συλλογή του Charlie Watts σημειώνει νέο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πρώτη έκδοση Σέρλοκ Χολμς από τη συλλογή του Charlie Watts σημειώνει νέο ρεκόρ σε δημοπρασία
Ο μουσικός, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 80 ετών, είχε μια εκτενή συλλογή βιβλίων που είχαν μεγάλη ζήτηση στη δημοπρασία. Associated Press

Σε μια πρόσφατη δημοπρασία στον οίκο Christie's, πουλήθηκαν βιβλία πρώτης έκδοσης από την εκπληκτική συλλογή του αείμνηστου ντράμερ των Rolling Stones, Charlie Watts, σημειώνοντας δύο παγκόσμια ρεκόρ στη διαδικασία.

Ο μουσικός, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 80 ετών, είχε μια εκτενή συλλογή βιβλίων που είχαν μεγάλη ζήτηση στη δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον ειδικό των βιβλίων του Christie's Benedict Winter, «Ο Charlie Watts κατέχει μια μοναδική θέση στη μουσική ιστορία και ο οίκος Christie's είναι περήφανος που αποτίει φόρο τιμής στα εξαιρετικά επιτεύγματά του και την πολύπλευρη κληρονομιά του».

Πρόσθεσε, «Ο Charlie έχτισε τη συλλογή του από μοντέρνα λογοτεχνία και τζαζ με πάθος, ευφυΐα και αφοσίωση και αυτή η δημοπρασία δύο μερών γιορτάζει το διακεκριμένο συλλεκτικό γούστο του».

Το αντίγραφο του Watts του The Hound of the Baskervilles, με μια επιγραφή του συγγραφέα Sir Arthur Conan Doyle, ο οποίος γράφει: «Περιπάθησα τον Dartmoor πριν γράψω αυτό το βιβλίο», πωλήθηκε για £214.200. Αυτό ξεπερνά την τιμή του τελευταίου βιβλίου του Doyle που πωλήθηκε σε δημοπρασία, το The Sign of Four, το οποίο κόστισε 165.279 £ το 2022.

Η πρώτη του έκδοση του The Great Gatsby πουλήθηκε επίσης για ένα μεγάλο ποσό, με την υψηλότερη προσφορά να έρχεται στις 226.800 £. Ωστόσο, ένα άλλο ρεκόρ δημοπρασίας σημειώθηκε όταν το αντίγραφο του Watts των Δεκατρία προβλημάτων της Αγκάθα Κρίστι πουλήθηκε για 60.480 £. Η προηγούμενη υψηλότερη προσφορά για ένα βιβλίο της Κρίστι ήταν 47.880 £ για το The ABC Murders το 2021.

Τα αντίγραφα του Charlie Watts από Αγκάθα Κρίστι, The Murder at the Vicarage πουλήθηκαν για £34.020 και The Murder of Roger Ackroyd για £56.700. Ακολούθησε πόλεμος προσφορών για το αντίγραφό του από το Brideshead Revisited της Evelyn Waugh, το οποίο πουλήθηκε για £60.480.

Εν τω μεταξύ, οι Rolling Stones επέστρεψαν πρόσφατα με το νέο τους single «Sweet Sounds Of Heaven» με τη Lady Gaga και τον Stevie Wonder. Το κομμάτι πρόκειται να εμφανιστεί στο επερχόμενο άλμπουμ τους Hackney Diamonds, που θα κυκλοφορήσει στις 20 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ