ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τομ Χανκς καταγγέλλει την χρήση της εικόνας του σε διαφήμιση μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ο Τομ Χανκς καταγγέλλει την χρήση της εικόνας του σε διαφήμιση μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Θύμα απάτης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης έπεσε ο Τομ Χανκς Evan Agostini/Invision/AP

Ο Τομ Χανκς προειδοποίησε τους θαυμαστές του ότι μια διαφήμιση για ένα οδοντιατρικό πρόγραμμα στην οποία φαίνεται να εμφανίζεται ο ίδιος, είναι ψεύτικη και δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Σε μήνυμα που δημοσίευσε στους 9,5 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram, ο ηθοποιός δήλωσε ότι η εικόνα του χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του.

«ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Υπάρχει ένα βίντεο εκεί έξω που προωθεί κάποιο οδοντιατρικό πρόγραμμα με μια AI έκδοση του εαυτού μου. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό», έγραψε ο Χανκς πάνω σε μία εικόνα από το επίμαχο βίντεο.

https://www.instagram.com/p/Cx2MsH9rt7q/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ωστόσο, έχει εγκρίνει τη χρήση ψηφιακά τροποποιημένων εκδοχών του εαυτού του σε ταινίες όπως «Το Πολικό Εξπρές» του 2004 και την περσινή «Ένας Άνθρωπος που τον Έλεγαν Όττο», σε σκηνές της οποίας είχε εμφανιστεί αρκετά νεότερος. Το ίδιο θα συμβεί και στην ταινία «Here» που θα προβληθεί το 2024.

Μιλώντας στο podcast του Βρετανού κωμικού Άνταμ Μπάξτον τον περασμένο Απρίλιο, λίγο πριν από την έναρξη της απεργίας των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, ο Χανκς είχε δηλώσει για την τεχνητή νοημοσύνη:

«Το περιμέναμε αυτό. (…) Μπορώ να σας πω ότι γίνονται συζητήσεις σε όλες τις συντεχνίες, σε όλους τους οργανισμούς και σε όλα τα νομικά γραφεία για να βρεθούν οι νομικές επιπτώσεις του γεγονότος ότι το πρόσωπό μου και η φωνή μου – και όλων των άλλων – είναι η πνευματική μας ιδιοκτησία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ