ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι είναι αυτό που καθορίζει τελικά τα μουσικά μας γούστα

Τι είναι αυτό που καθορίζει τελικά τα μουσικά μας γούστα
Η ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι παίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση των συμπεριφορών και των προτιμήσεών μας. Όταν ακούμε μουσική αυτή αντηχεί μαζί μας, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης, δημιουργώντας μια ευπρόσδεκτη αίσθηση ευχαρίστησης. photo/Pexels

Η μουσική είναι πολύ περισσότερα από μια απλή εμπειρία ακρόασης. είναι επίσης μια βαθιά προσωπική εμπειρία που ξεπερνά τα όρια και φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Είναι ένα όπλο και ένα καταφύγιο, όλα σε ένα.

Παρέχει τα εργαλεία για δύναμη, ενδυνάμωση και συνοχή. Η μουσική χρησιμεύει ως «καταφύγιο», ένα μέρος όπου μπορείς να «συρθείς στο κενό ανάμεσα στις νότες και να κουλουριάσεις την πλάτη σου στη μοναξιά», λέει η Μάγια Αγγέλου.

Έτσι, εάν η μουσική είναι μια παγκόσμια δύναμη, γιατί τα μουσικά μας γούστα αποκλίνουν τόσο σημαντικά; Σκεφτείτε την κλασική μουσική, για παράδειγμα: για έναν, είναι ένα αγαπημένο καταφύγιο, ένα παρηγορητικό σπίτι, ενώ για έναν άλλο, είναι μια κάθοδος σε αδιανόητα ηχητικά μαρτύρια.

Η τάση μας για συγκεκριμένα μουσικά είδη είναι ένα πολύπλευρο φαινόμενο. Για να κατανοήσουμε πλήρως τις μουσικές μας προτιμήσεις, πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλούς παράγοντες: ανατροφή, κοινωνικούς κύκλους, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις, κοσμοθεωρίες, ψυχική υγεία κ.λπ.

Η Δρ. Catherine Loveday, γνωστική νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, το έθεσε πολύ σωστά όταν συνέκρινε τη μουσική και την κωμωδία: όπως η περίπλοκη κωμωδία εξαρτάται από την εξοικείωση του κοινού με το πολιτιστικό πλαίσιο, τα μουσικά μας γούστα συχνά προέρχονται από την κατανόησή των πολιτισμικών και συμφραζόμενων αποχρώσεων.

Σκεφτείτε το εξής: διαφορετικές κοινότητες μπορεί να έχουν μεγάλη εκτίμηση για τη μουσική λόγω των πολιτιστικών παραδόσεων, ενώ για μερικούς, χρησιμεύει ως ισχυρό εργαλείο για πολιτικό ακτιβισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, η μουσική μπορεί να γίνει μια αναπόσπαστη πτυχή της ταυτότητας μας, παρόμοια με άλλα καθοριστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Σε όλη την ιστορία, πολλά μουσικά κινήματα έχουν ανθίσει κάνοντας ακριβώς αυτό. Πάρτε το punk, για παράδειγμα.

Πέρα από το εντυπωσιακό μουσικό ρεπερτόριό του, καλλιέργησε μια υποκουλτούρα που είχε απήχηση στους ανθρώπους που αναζητούσαν μια συλλογική έκφραση του θυμού τους με κατεύθυνση την κοινωνική ελίτ.

Αν και υπάρχουν αμέτρητοι δρόμοι που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε όταν εξερευνούμε τους εξωτερικούς παράγοντες που καθορίζουν τις μουσικές μας προτιμήσεις, καθώς και τους λόγους για τους οποίους μας αρέσει η μουσική εξαρχής, υπάρχουν μια σειρά από ψυχολογικές αποδείξεις που μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε λίγο παραπάνω.

Μελέτες στη νευροεπιστήμη, για παράδειγμα, έχουν αποκαλύψει μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ της μουσικής και του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου μας. Όταν ακούμε μουσική, το περίπλοκο δίκτυο νευρώνων του εγκεφάλου μας ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ντοπαμίνη, γνωστή και ως η χημική ουσία της ευχαρίστησης.

Η ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι παίζει ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση των συμπεριφορών και των προτιμήσεών μας. Όταν ακούμε μουσική αυτή αντηχεί μαζί μας, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης, δημιουργώντας μια ευπρόσδεκτη αίσθηση ευχαρίστησης. Επομένως, αν κάποιος έχει βρει παρηγοριά στη ροκ μουσική από την παιδική του ηλικία, είναι πιθανό να επιστρέψει σε αυτό σε στιγμές που ο παράγοντας της ευχαρίστησης έχει μειωθεί.

Τελικά, είναι καλό να έλθουμε κοντά σε μία μουσική που αντηχεί εντός μας σε ένα βαθύ, εγγενές επίπεδο. Η περίπλοκη εξέλιξη του εγκεφάλου μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε και να αντιδρούμε στα συναισθηματικά σήματα και τις μελωδικές δομές στη μουσική, ενισχύοντας την τάση μας να ευνοούμε ένα ή δύο συγκεκριμένα μουσικά είδη έναντι άλλων.

Επιπλέον, η συνάφειά μας για την επανεξέταση των τραγουδιών που αγαπάμε μπορεί να αποδοθεί στην έμφυτη αγάπη μας για προβλεψιμότητα. Αυτό προσφέρει μια αίσθηση άνεσης, η οποία γίνεται ιδιαίτερα πολύτιμη σε περιόδους αυξημένου στρες.

Επομένως, δεν είναι πραγματικά τόσο περίεργο όταν βιώνουμε μια χαρούμενη αντίδραση όταν ακούμε τις πρώτες νότες ενός αγαπημένου τραγουδιού. Η εξοικείωση μπορεί να είναι η πιο σημαντική μας αιτία για τη διαλογή της μουσικής.

Ουσιαστικά, οι λόγοι πίσω από τα συγκεκριμένα μουσικά μας γούστα είναι μια έντονα περίπλοκη έννοια, που διαμορφώνεται από μια ποικιλία εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.

Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ουσιαστικό μείγμα τόσο της φύσης όσο και της ανατροφής, που προκαλεί την πανάρχαια συζήτηση γύρω από την προέλευση των προτιμήσεων και των κλίσεων μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ