ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: H Βάσω Χριστοδούλου μας θυμίζει γιατί η ποίηση πρέπει να έχει πυγμή

Bookreads: H Βάσω Χριστοδούλου μας θυμίζει γιατί η ποίηση πρέπει να έχει πυγμή
Η Βάσω Χριστοδούλου μιλάει για έρωτες της πόλης, κλεισμένους μέσα σε τριάντα τετραγωνικά. photo: B. Χριστοδούλου.

Η ποίηση της Βάσως Χριστοδούλου σε αφήνει παράξενα ικανοποιημένο καθώς γυρίζεις τις σελίδες της ποιητικής της συλλογής με τίτλο «Κάνε με». Από τον τίτλο κιόλας μπαίνεις σε ένα ταξίδι γεμάτο καπνό, αλκοόλ, Αθήνα και πολλών ερωτικών προβλημάτων, προβλημάτων που ο κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει λίγο ή πολύ στη ζωή του. Δεν βαρέθηκα στιγμή με τα ποιήματα της Βάσως, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας που οι ποιητικές συλλογές βγαίνουν «με το κιλό» και κάπως δύσκολα σε κάνουν να μην κοιμηθείς από τη βαρεμάρα.

Η Βάσω Χριστοδούλου μιλάει για έρωτες της πόλης, κλεισμένους μέσα σε τριάντα τετραγωνικά, σε ισόγεια, μέσα στη φασαρία του δρόμου, μιλάει για γυναίκες που δεν κατάφεραν και δεν ήθελαν να καταφέρουν να τηρήσουν τις ελληνικές επιταγές της οικογένειας και του καθωσπρεπισμού.

Τα ποιήματα αυτά είναι μικροί παιάνες στην καταστροφή που επιφέρει στον κάθε ένα από εμάς ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα αστικά κέντρα, τραγούδια που ανυψώνουν την ανεξαρτησία της γυναίκας αλλά την ίδια στιγμή δεν ξεχνάνε να δείξουν την ευαισθησία της. Η Βάσω Χριστοδούλου χρησιμοποιεί πολλές φορές γλώσσα σκληρή, κι όμως το αποτέλεσμα είναι απόλυτα απολαυστικό για τον αναγνώστη.

unnamed.jpg
Η ποίηση της Βάσως Χριστοδούλου σε αφήνει παράξενα ικανοποιημένο καθώς γυρίζεις τις σελίδες της ποιητικής της συλλογής με τίτλο «Κάνε με». Από τον τίτλο κιόλας μπαίνεις σε ένα ταξίδι γεμάτο καπνό, αλκοόλ, Αθήνα και πολλών ερωτικών προβλημάτων, προβλημάτων που ο κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει λίγο ή πολύ στη ζωή του. photo/Β. Χριστοδούλου

Ο έρωτας και η αποτυχία παίζουν κεντρικό ρόλο στα ποιήματα αυτά, η σκληρή συνειδητοποίηση της γυναίκας που την έχουν εξαπατήσει, την έχουν χρησιμοποιήσει κι όμως αυτή δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει να είναι ο εαυτός της και επιβιώνει στην αστική ζούγκλα. Η Βάσω Χριστοδούλου είναι ένας θηλυκός Μπουκόφσκι της Αθήνας, κι αυτό το λέμε με όλη μας την καρδιά.

Καιρό είχαμε να χαρούμε έτσι με μία ποιητική συλλογή. Προτείνεται σε όλους όσους «μισούν» κάπως την ποίηση αλλά αναζητάνε να αλαφρύνουν για λίγο τις ψυχές τους που κουράστηκαν από το καθημερινό πετσόκομμα της ίδιας τους της πραγματικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ